nieuws

Rem op buitenlandse investeringen Chinezen

Beleggingen

De Chinese regering gaat investeringen van bedrijven in het buitenland afremmen.

Rem op buitenlandse investeringen Chinezen
ex-Anbang-topman-Wu-Xiaohui

Peking wil dat Chinese bedrijven over de grens minder geld steken in vastgoed, hotels, entertainment en sportverenigingen om zo financiële risico’s te verkleinen. Daarmee moet de eigen economie een steuntje in de rug krijgen.

China is bezig met het opsporen van systeemrisico’s in de aanloop naar een machtsoverdracht binnen de Communistische Partij later dit jaar. Bedrijven die agressief geld investeerden, zoals Vivat-moeder Anbang Insurance, Fosun International, Dalian Wanda Group en HNA Group, zijn onder de loep van toezichthouders gekomen.

Buitenlandse investeringen worden voortaan beoordeeld en in een van drie categorieën ingedeeld: verboden, beperkt of aangemoedigd. Investeringen in de gokindustrie worden bijvoorbeeld verboden. Geld steken in een groot Chinees infrastructuurproject, dat bekendstaat als de nieuwe zijderoute, wordt juist aangemoedigd.

Chinese partijen zijn de afgelopen jaren sterk aanwezig op de Nederlandse vastgoedmarkt. Zo legde China Investment Corporation voor 12,25 miljard euro de hand op het logistieke platform Logicor van Blackstone. Met de aankoop werden de Chinezen eigenaar van 13 miljoen vierkante meter Europese logistiek, waarvan een kleine 500.000 m2 in Nederland.

Anbang kocht in Nederland vastgoedbeleggingstak in 2016 voor 500 miljoen euro een kantorenportefeuille van Blackstone. Onlangs nam Anbang van datzelfde Blackstone viersterrenhotel Doubletree by Hilton Amsterdam over voor ongeveer 350 miljoen euro. In maart 2016 kocht de Chinese verzekeraar voor bijna 1 miljard euro een woninghypothekenportefeuille van Rabobank.

Reageer op dit artikel