nieuws

Protest tegen ‘uitverkoop’ Amsterdams publiek vastgoed

Beleggingen

Faircity wil voorkomen dat Amsterdam gemeentepanden in de binnenstad verkoopt aan de hoogste bieder in plaats van aan ideële vastgoedpartijen.

Protest tegen ‘uitverkoop’ Amsterdams publiek vastgoed
Pand van Vrijwilligerscentrale aan de Geldersekade in Amsterdam

Dat schrijft Het Parool.  Momenteel staan twee panden in de binnenstad te koop. Een voormalige kledingfabriek uit 1930 aan de Geldersekade moet ruim 5 miljoen euro opbrengen. Aan de Nieuwe Herengracht staat het oude hoofdkantoor van het door Amsterdamse joden opgerichte Centraal Diamant Handelsbond. De vraagprijs van het gebouw dat in de oorlog in verval raakte en later werd gekraakt, bedraagt 5,3 miljoen euro.

Amsterdam verkoopt al sinds 2014 vastgoed om de stadsschuld af te lossen. Faircity stelt dat de crisis nu voorbij is en de gemeente zijn vastgoed niet meer om financiële redenen aan de hoogste bieder hoeft te verkopen. De activisten onder aanvoering van initiatiefnemer Eric Duivenvoorden protesteerden op 8 augustus op de Herengracht tegen deze gang van zaken.

Het gaat volgens hen bovendien om gebouwen met maatschappelijk nut. Zo is de Vrijwilligerscentrale in het pand aan de Geldersekade gevestigd. Dat pand is bovendien binnen het projectgebied 1012 gelegen, waar 1012 Inc. en de NV Zeedijk actief zijn. Amsterdam is zelfs aandeelhouder van deze publiek-private bedrijven, die gespecialiseerd zijn in de aankoop en het beheer van vastgoed met sociale functies.

Reageer op dit artikel