nieuws

Prime yield kantoor Amsterdam naar 3,5 procent

Beleggingen

Op de Amsterdamse kantorenmarkt is de prime yield in het tweede kwartaal gedaald naar het historische laagterecord van 3,5 procent. Een kwartaal eerder lag het aanvangsrendement rond de 4 procent.

Prime yield kantoor Amsterdam naar 3,5 procent
Namens de Koreaanse pensioencoöperatie KFCC legde de Franse vermogensbeheerder Amundi Real Estate de hand op kantorencomplex Atrium op de Zuidas.

Dat blijkt uit de Office Rents Map van Colliers International. Amsterdam liet daarmee relatief de grootste daling zien. De yields op primaire kantoorlocaties laten in heel Nederland een dalende trend zien. Ook de leegstand daalt in de meeste gebieden. In Den Bosch, Arnhem, Groningen, Eindhoven en Utrecht daalden de yields in het afgelopen kwartaal met een half procent. De daling in Den Bosch van 7,5 naar 6,75 procent was de grootste absolute daling in de markt. Op Schiphol en in Rotterdam was er een lichte daling te zien van 0,25 procent en de yield in Den Haag bleef gelijk op 5,75 procent.

De prime yield is het aanvangsrendement voor een kantoorgebouw van de hoogste kwaliteit op een toplocatie, volledig bezet met solvabele huurders. De impact op huurprijzen is minder duidelijk. De tophuurprijzen in Amsterdam en Utrecht zijn ook in het tweede kwartaal verder toegenomen en de verwachting is dat deze trend het komende half jaar doorzet. In steden als Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, en Arnhem is sprake van stabiele tophuurprijzen. Hier wordt geen verandering in verwacht de komende periode.

De huurprijzen op secundaire locaties zijn en blijven stabiel. De vastgoedadviseur verklaart de goede cijfers door niet alleen te wijzen op de grote beleggingsvraag maar ook de sterke arbeidsmarkt en economie. De werkgelegenheid laat in 2017 de sterkste groei in tien jaar tijd zien en het werkloosheidscijfer staat op het laagste niveau sinds 2010. Het aantal faillissementen daalt en het investeringsvolume van bedrijven neemt toe.

Reageer op dit artikel