nieuws

JLL: speculatieve nieuwbouw logistiek leidt tot overaanbod

Beleggingen

Tussen begin 2017 en eind 2019 wordt ongeveer 900.000 m2 aan logistiek vastgoed op risico ontwikkeld, blijkt uit cijfers van JLL. De vastgoedadviseur waarschuwt voor een overaanbod.

JLL: speculatieve nieuwbouw logistiek leidt tot overaanbod
Logistieke campus Smartlog Moerdijk 2

Dat bericht het Financieele Dagblad op basis van bij JLL opgevraagde cijfers. Dit jaar wordt ruim 500.000 m2 aan logistiek vastgoed speculatief gerealiseerd, goed voor 32,8 procent van de totale logistieke nieuwbouw. In 2018 en 2019 zijn bij JLL speculatieve nieuwbouwplannen voor zeker nog 400.000 m2 bekend. In 2018 bedraagt het speculatieve percentage 42,4 en in 2019 33,3, aldus de JLL-cijfers.

Sven Bertens, head of Research JLL, stelt dat in sommige delen van Nederland onnodig veel risico wordt genomen. Hij denkt dat niet alle nieuwbouw nodig is. De situatie doet hem denken voor het uitbreken van de crisis in 2008. Op logistieke hotspots als Venlo zal de nieuwbouw waarschijnlijk probleemloos worden opgenomen. De risico’s zijn volgens hem het grootst op locaties buiten de hotspots, waar ontwikkelaars nu om financiële reden (goedkopere grond) naar uitwijken. De vele nieuwbouw op en rond Schiphol leidt volgens hem tot lagere huurprijzen. Nu al wordt nieuwbouw voor 75 euro per m2 per jaar aangeboden, 10 euro lager dan de markthuur.

Er zijn niettemin legio redenen te geven voor de huidige nieuwbouwhausse. Door de opmars van e-commerce zijn nog veel nieuwe e-fulfilment-centres nodig. De leegstand onder geschikte distributiecentra bedraagt volgens JLL slechts 4,4 procent. De leenkosten zijn voor ontwikkelaars dankzij de historische lage rente ook extreem laag. En door de wall of money en het lage rendement op vastrentende vermogenstitels is vastgoed een aantrekkelijke investering voor beleggers. Waar de stichtingskosten op 500 tot 600 euro per m2 liggen, betalen beleggers 1.000 tot 1.500 euro, aldus JLL.

Reageer op dit artikel