nieuws

Brexit trekpaard Mipim UK

Beleggingen

Brexit trekpaard Mipim UK

Wie geïnteresseerd is in Brits vastgoed en de Brexit ontkomt niet aan vastgoedbeurs Mipim UK 2017, meent beursorganisator Reed Midem. Het nationale Britse vastgoedevenement vindt 18-19 oktober plaats in London Olympia te Londen.

Zijn internationale beleggers nog wel geïnteresseerd in de Britse vastgoedmarkt? Dreigt het land de zware stempel die het van oudsher drukt op de Europese vastgoedmarkt niet in rap tempo te verliezen? Blijft Londen nog wel het almachtige financiële wereldcentrum en daarmee ook de toonaangevende kantorenstad van Europa?

Brandende vragen die ruimschoots aan de orde komen tijdens de vierde editie van Mipim UK. Het omvangrijke congresprogramma telt meer dan 40 paneldiscussies en spreekbeurten. Beursorganisator Reed Midem uit Parijs, organisator van de jaarlijkse internationale vastgoedbeurs in Cannes, claimt dat het de enige landelijke vastgoedbeurs is in het Verenigd Koninkrijk. Mipim UK heeft ook een officieel partnerschap met het Britse ministerie van Hand

Voor Reed Midem is Mipim UK de eerste en tot dusverre enige beurs die de Parijse beursorganisator wijdt aan de vastgoedmarkt van een bepaald land. Wel bestaat al een aantal jaren de Mipim Asia Summit in Hong Kong (dit jaar 28-29 november). Voorts is er tegenwoordig ook nog Mipim PropTech Summit in New York, gewijd aan technologie voor de vastgoedsector, die 11 oktober plaatsvindt. Dit internationale tech evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd, maar was vorig jaar slechts op uitnodiging toegankelijk.

Van de bezoekers aan Mipim UK 2016 kwam 93 procent uit Groot-Brittannië. Onder de paar honderd buitenlanders waren volgens de beursorganisator enkele tientallen Nederlanders. Het evenement trok in totaal slechts 3.200 bezoekers. Niettemin spreekt Mipim-directeur Ranon Vaspart van ‘een succes’. Ja, zegt hij desgevraagd, de beurs ‘voldoet aan de verwachtingen toen we hiermee in 2014 begonnen’.
Gezien de Brexit zou Mipim UK 2017 weleens de doorbraak kunnen gaan betekenen. ‘UK Real Estate: the Next Chapter’, vormt het motto. ‘Het volgende hoofdstuk slaat uiteraard op de Britse vastgoedmarkt na de Brexit’, licht perswoordvoerder My-lan Cao toe.

Er heerst inderdaad nog veel onzekerheid over de Brexit, erkent Vaspart volmondig. Maar dat vormt alleen extra reden om Mipim UK te bezoeken, voegt de Fransman er wervend aan toe. ‘Want dit is precies het platform om ministers, regionale en gemeentelijke bestuurders, topambtenaren en ontwikkelaars, vastgoedbeleggers en eigenlijk iedereen die er toe doet in de Britse vastgoedwereld te ontmoeten. Het zal in ieder geval meer duidelijkheid geven over de opinies die er leven en welke richting het uitgaat.’

Namen van bewindslieden die Mipim UK met een bezoek zullen vereren kunnen Vaspart en Cao nog niet geven. Niet verwonderlijk gezien de politieke chaos die momenteel heerst in Londen.

Reageer op dit artikel