nieuws

AllianzGI: ‘Optimisme beleggers zal verdwijnen’

Beleggingen

De voorbije twaalf maanden reageerden de markten opvallend optimistisch op de Brexit en de verkiezing van Trump. Maar volgens beleggingsstrateeg Stefan Rondorf van Allianz Global Investors (AllianzGI) blijft dat optimisme niet duren.

AllianzGI: ‘Optimisme beleggers zal verdwijnen’
GPR 250 Europe

‘Na het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump hebben de aandelenmarkten nauwelijks gereageerd op de toegenomen politieke onzekerheid. Dat heeft veel economen en beleggers op het hoofd doen krabben’, zegt Stefan Rondorf.

‘De voorbije twintig jaar heeft een toename van de politieke onzekerheid immers steeds een negatieve impact gehad. Gemiddeld viel de koers/winst verhouding van de MSCI World Index met 2,6 punten terug voor elke stijging met 100 punten van onze Global Policy Uncertainty Index.’

De strateeg van AllianzGI denkt evenwel dat de markten hun optimistische blik de komende kwartalen zullen bijstellen. ‘Politieke risico’s zullen weer aan belang gaan winnen. De onderhandelingen over brexit zijn gestart, en die zullen zeker niet makkelijk verlopen. Trump blijft politieke weerstand krijgen, zelfs in zijn eigen partij, en veel van zijn standpunten over belangrijke kwesties blijven onduidelijk.’

Stefan Rondorf verwijst ook naar de verzwakking van de wereldeconomie. ‘Tijdens de zomer en herfst van 2016 beleefden verschillende economische regio’s gelijktijdig een economisch momentum. Maar de rapporten uit die regio’s lijken nu stilaan minder roos te gaan kleuren.’

Ten slotte kijkt AllianzGi ook naar de centrale banken. De belangrijkste centrale banken lijken op weg om hun monetaire steunmaatregelen af te gaan bouwen, en hogere rentevoeten hebben in het verleden bijna altijd warmgelopen markten afgekoeld.

Reageer op dit artikel