nieuws

‘Anbang moet buitenlandse bezittingen afstoten’

Beleggingen

De Chinese autoriteiten willen dat verzekeraar Anbang buitenlandse bezittingen gaat verkopen en de opbrengst terughaalt naar China. Anbang heeft de afgelopen 1,5 jaar zo’n 2 miljard euro aan commercieel vastgoed en hypotheken in Nederland verworven.

‘Anbang moet buitenlandse bezittingen afstoten’
Double-Tree-by-Hillton-Amsterdam

Dat melden ingewijden rond de zaak tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het bedrijf is in opspraak gekomen door de arrestatie van de topman in juni en vraagtekens rond de financiering. Er zou aan Chinese banken zijn gevraagd voorlopig geen zaken meer te doen met Anbang. Andere Chinese analisten vermoeden dat de topman uit de gratie is geraakt bij de politieke machthebbers in Peking. Anbang laat in een reactie weten geen plannen te hebben voor een verkoop van buitenlandse activiteiten.

Anbang heeft de afgelopen jaren voor ruim 30 miljard dollar aan buitenlandse bezittingen gekocht, waarvan veel prime commercieel vastgoed in onder andere New York. In Nederland heeft Anbang voor ruim 1 miljard euro aan kantoren en hotels geacquireerd, waaronder Double Tree by Hilton in Amsterdam. Ook verwierf het vorig jaar een woninghypothekenportefeuille van Rabobank van bijna 1 miljard euro. Anbang is eveneens het moederbedrijf van de Nederlandse verzekeraar Vivat.

Reageer op dit artikel