nieuws

Steeds grotere rol data bij vastgoedbeslissingen

Beleggingen

Big data is het nieuwe toverwoord in de vastgoedsector. Voor Arjan Knibbe, oprichter van KR&A, staat het als een paal boven water vast: data zullen een exponentieel groeiende rol vervullen in de strategische en operationele besluitvorming van vastgoedbedrijven en vastgoedbeleggers.

Steeds grotere rol data bij vastgoedbeslissingen

Nee, big data zijn geen vluchtige hype die snel weer overwaait, stelt  voormalig vastgoedanalist (ING en UBS) Arjan Knibbe. ‘Er zijn tegenwoordig gewoon veel meer data beschikbaar dan vroeger en die hoeveelheid zal alleen maar groeien. Ook de mogelijkheden om reusachtige databestanden betaalbaar te analyseren, nemen dankzij nieuwe software enorm snel toe. In het verleden konden uitsluitend  grote partijen zoals IBM en SAP dergelijke analyses maken, nu kunnen start-ups als KR&A dat ook.’

Bovendien hebben aandeelhouders van vastgoedondernemingen hun lesje geleerd tijdens de crisis, vervolgt de vastgoedadviseur. Beleggers eisen van het management op harde data gefundeerde investeringsbeslissingen. ‘Dat de ceo van zo’n onderneming  toch dertig jaar vastgoedervaring heeft, volstaat niet langer als argument. Data laten zich immers niet meer in de researchafdelingen opsluiten.’

Voor Knibbe, oprichter van KR&A, staat het als een paal boven water vast: data zullen een exponentieel groeiende rol vervullen in de strategische en operationele besluitvorming van vastgoedbedrijven en vastgoedbeleggers. Die trend komt niet uit de lucht vallen, maar is al decennia gaande, zo houdt hij zijn bezoeker voor in gebouw Prins en Keizer in de Amsterdamse binnenstad, waar zijn start-up kantoor houdt in een Spaces-vestiging.

Hij toont een sheet met onderzoekscijfers. Daaruit blijkt dat in 1990 ongeveer 5 procent van de totale input bij vastgoedbeslissingen bestond uit data, in 2010 20 procent, in 2016 30 procent en over vier jaar zal dat opgelopen zijn tot maar liefst 65 procent. Hij verwacht dat ‘big data’ het werken in de vastgoedmarkt de komende jaren dan ook behoorlijk zal veranderen. (EW)

Meer over de visie van dataspecialist Arjan Knibbe in het decembernummer van Vastgoedmarkt dat 15 december verschijnt.

Reageer op dit artikel