nieuws

Meer investeringen in zorgvastgoed

Beleggingen

Zorgwoningen zijn in toenemende mate interessant voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren, aldus Savills in het rapport Spotlight – European care home investments.

De hoogste beleggingsactiviteit in de eerste helft van 2016 werd gemeten in Frankrijk (878 miljoen euro), Duitsland (870 miljoen), het Verenigd Koninkrijk (244 miljoen), Finland (218 miljoen), Nederland (175 miljoen) en Zweden (116 miljoen).

Nu de vraag van beleggers in de traditionele markten (kantoor, industrieel en retail) hoog is en de yields laag, is het niet verrassend dat beleggers naar alternatieve beleggingscategorieën uitwijken. Onder deze alternatieven bevinden zich zorgwoningen, een interessante categorie die rekening houdt met de groeiende vraag vanuit de 70+ doelgroep.

In Nederland vindt de meeste beleggingsactiviteit binnen deze categorie plaats binnen de extramurale zorg, waarbij de bewoners zelf voor hun accommodatie betalen. Grote spelers in dit segment zijn Aedifica and Cofinimmo, beide uit België, Catella uit Zweden en nationale beleggers/fondsen als Syntrus Achmea, Habion, Amvest en Bouwinvest. De druk op de Nederlandse zorgsector heeft voor daling van de aanvangsrendementen gezorgd. Voor intramurale zorgfaciliteiten zijn de bruto aanvangsrendementen in Nederland gedaald van circa 6,5-7 procent in 2014 tot 6-6,25 procent in 2016 (gemiddelde aanvangsrendementen in Europa liggen tussen de 4,4 en de 7,5 procent). Deze transacties betreffen veelal private zorginstellingen die zich in de grotere steden bevinden. Voor de lichtste vorm van zorgwoningen, waarbij zorg wel aangeboden wordt maar niet verplicht is, zijn de risico’s beperkt en hebben daardoor aanvangsrendementen die vergelijkbaar zijn met die in de reguliere woningmarkt.

De grootste uitdaging in Nederland op dit moment is het vinden van goede beleggingsmogelijkheden. De meeste zorginstellingen zijn er niet happig op om hun vastgoed aan een belegger te verkopen. Daarbij komt nog dat het aanbod van beleggingsmogelijkheden ook relatief beperkt is in de Nederlandse markt. Momenteel vinden er alleen prime transacties plaats in Nederland. Savills verwacht dat, als gevolg van de toenemende professionalisering van zorginstellingen, het aanbod van zorgvastgoed de komende jaren zal toenemen.

Jeroen Jansen, head of research bij Savills Nederland: Als gevolg van de vergrijzing zal de vraag naar levensbestendige zorgwoningen sterk toenemen. Daarbij geldt wel dat senioren het liefst in de eigen buurt blijven wonen, nieuw aanbod zal daarop in moeten spelen.’

> Lees meer over Zorgvastgoed

Reageer op dit artikel