nieuws

Vastned verkoopt winkelvastgoed aan Urban Interest

Beleggingen

Vastned heeft voor 65,3 miljoen euro vastgoed in Nederland verkocht aan onder andere Urban Interest en voor 18 miljoen euro winkels in Parijs en Amsterdam gekocht.

Vastned verkoopt winkelvastgoed aan Urban Interest
Vastned-ceo Taco de Groot: 'Nog altijd uitdagende markt met een duidelijke tweedeling in Nederland.'

Dat meldde het genoteerde Europese winkelvastgoedfonds voorbeurs in een persbericht. In Nederland heeft Vastned een portefeuille van high street shops, deelbezit van winkelcentra en een aantal individuele high street shops voor een totaalbedrag van 65,3 miljoen euro. Zo heeft het fonds een groot aantal assets in Nederland verkocht voor een totaalbedrag van 46,7 miljoen euro aan Urban Interest, een nationaal opererende particuliere vastgoedinvesteerder.

Deze portefeuille bestaat onder andere uit het bezit in winkelcentrum Boven ‘t IJ in Amsterdam, waaronder het voormalige V&D-pand, het bezit in winkelcentrum Overvecht in Utrecht en acht retail units in Gouda. Ook waren acht high street shops in Den Haag onderdeel van deze transactie. Verder verkocht Vastned het bezit in winkelcentrum Buitenmere in Almere Buiten en individuele high street shops in Bussum, Culemborg, Enschede, Harlingen, Leiden en Zwolle voor een totaalbedrag van 18,6 miljoen euro aan particuliere beleggers.

De bezettingsgraad van de desinvesteringen bedroeg gemiddeld 80 procent. Vastned verkocht deze niet-strategische assets gemiddeld rond 6 procent onder boekwaarde. In Parijs heeft Vastned een premium city high street shop aan Rue de Rennes 146 voor 12,4 miljoen euro (inclusief acquisitiekosten) verworven van een family office. Deze premium city high street shop heeft een oppervlakte van 200 m2 en is verhuurd aan Oysho, onderdeel van de Spaanse retailgroep Inditex.

In Amsterdam verwierf Vastned Leidsestraat 2 voor 5,7 miljoen (inclusief acquisitiekosten) van een buitenlandse particuliere eigenaar. Leidsestraat 2 is een hoekpand van ruim 450 m2 op het prominentste deel van de Leidsestraat. Amsterdam Cheese Company huurt de kelder, de begane grond en de eerste verdieping. De bovenliggende verdiepingen worden momenteel verhuurd als kantoorruimte en een woning. In de toekomst zal Vastned de kantoorruimte veranderen naar woningen. Hiermee anticipeert Vastned op de toenemende vraag naar woonruimte in de binnenstad van Amsterdam.

De acquisities en desinvesteringen zorgen voor een stijging van het aandeel premium city high street shops van 70 procent eind juni 2016 naar 73 procent voor de gehele portefeuille. Het aandeel premium city high street shops in Nederland stijgt van 60 procent eind juni 2016 naar 65 procent en in Frankrijk van 89 naar 90 procent. Taco de Groot, ceo Vastned, spreekt van belangrijke stappen gezet in de uitvoering van de premiumcity highstreetshop strategie. ‘Door deze rotatie met steeds meer premium city high street shops vergroten we de kwaliteit van ons vastgoed en van onze resultaten.’

Reageer op dit artikel