nieuws

Beleggingsvolume maakt flinke sprong

Beleggingen

In de eerste drie kwartalen van het jaar wisselde in Nederland voor ruim 7,3 miljard euro aan commercieel van eigenaar. Dat betekent een stijging van 16 procent op jaarbasis, meldt internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Beleggingsvolume maakt flinke sprong

Vooral kantoren waren in trek, maar ook in bedrijfsruimte en woningen namen de beleggingsvolumes toe. Voor winkelvastgoed lag het beleggingsvolume lager dan vorig jaar, toen de Corio / Klépierre portefeuille voor 730 miljoen euro werd aangekocht door Wereldhave.

Erik Langens, executive director Investment Properties: ‘Wij verwachten dat het transactievolume in 2016 boven de 12 miljard euro zal uitkomen, een stijging ten opzichte van de 11,6 miljard van vorig jaar. Daarnaast zien we dat de Nederlandse aanvangsrendementen voor prime vastgoed ook steeds meer in lijn raken met de rest van Europa. Er zijn nu biedingen op de Amsterdamse kantorenmarkt halverwege de 4 procent en ik denk dat we in het vierde kwartaal met een bepaalde transactie zelfs daar onder komen.’

In de eerste drie kwartalen van 2016 is volgens CBRE ruim 163 miljard belegd in commercieel vastgoed. Vooral in Continentaal Europa bleef de vraag naar beleggingsproduct in het topsegment hoog. In Duitsland lag het beleggingsvolume in het derde kwartaal met bijna 14,9 miljard euro voor het eerst sinds 2007 hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.

Raphael Rietema, senior consultant Research and Consulting: ‘Door de grote interesse in Continentaal Europa zijn de netto aanvangsrendementen in het derde kwartaal in vrijwel alle grote steden flink gedaald. Ook Amsterdam liet een sterke daling zien. Gezien de hoeveelheid kapitaal dat nog voor dit jaar gealloceerd is aan vastgoed blijft de druk op de beleggingsmarkt naar verwachting hoog.’

 

Reageer op dit artikel