nieuws

‘Beleggingsvolume dit jaar naar 11 miljard’

Beleggingen

Het transactievolume in de Nederlandse vastgoed beleggingsmarkt zal dit jaar met ongeveer 10 procent groeien en daarmee de 10 miljard euro van vorig jaar ruimschoots overstijgen. Die verwachting sprak Erik Langens, executive director Investment Properties van CBRE Nederland uit tijdens de Expo Real in München.

Het zwakke tweede kwartaal is volgens Langens ruimschoots  gecompenseerd door het zeer sterke derde kwartaal. ‘Ik kan natuurlijk niet namens andere partijen spreken, maar als ik zie wat wij in de pijplijn hebben voor het vierde kwartaal , dan kan het bijna niet anders dan dat we dit jaar flink in de plus eindigen.’

Volgens Langens beginnen de Nederlandse aanvangsrendementen voor prime-vastgoed ook steeds meer in lijn te geraken met de rest van Europa. ‘Er zijn nu biedingen op de Amsterdamse kantorenmarkt halverwege de 4 procent en ik denk dat we in het vierde kwartaal met een bepaalde transactie zelfs daar onder komen.’

CBRE lanceerde in München de eerste EMEA Investment Guide, dat een handzaam overzicht biedt van de commercieel vastgoedmarkten van 36 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Vanaf het derde kwartaal 2015 tot en met de eerste helft van dit jaar werd er liefst 122 miljard dollar in de EMEA-markten geïnvesteerd.  Hoewel het investeringsvolume  in EMEA over de hele linie gemeten lager ligt dan in 2015, blijven steden als Londen, Berlijn, Parijs, Amsterdam en Brussel volop in de belangstelling van buitenlandse investeerders, in het bijzonder uit het Midden-Oosten en Azië. Maar ook Duitse en Britse vastgoedbeleggers hebben hun activiteiten over de grens aanzienlijk opgekrikt. Vergeleken met de eerste helft van 2015 groeiden de Britse beleggingen in het buitenland zelfs met 66 procent.

Reageer op dit artikel