nieuws

Corum koopt deel KPN-complex van Borghese/COD

Beleggingen

Corum heeft een kantoorgebouw aan Maanplein 55 in Den Haag gekocht van Borghese Real Estate en COD voor ongeveer 38 miljoen euro. Het betreft ruim 20.000 m2 van het gehele KPN-complex van een kleine 80.000 m2, waar Borghese/COD 68,5 miljoen voor neerlegden.

Corum koopt deel KPN-complex van Borghese/COD

Het door Corum gekochte gebouw aan Maanplein 55 is langjarig verhuurd aan KPN en omvat ruim 20.000 m2 kantoorruimte en een parkeergarage met 200 parkeerplaatsen. Corum is een Franse belegger die de laatste jaren fors inkoopt in Nederland. Gisteren maakten Borghese Real Estate en COD bekend de gehele Green Campus van Commerzbank te hebben gekocht.

Met de doorverkoop verdienen Borghese en COD al ruim de helft van het aankoopbedrag van het hele kantorencomplex terug. Die koopsom bedroeg 68,5 miljoen euro, maakt Vastgoedmarkt op uit Kadaster-cijfers. In de akte van levering worden COD Real Estate en Brecod Den Haag Maanplein I als kopers genoemd. De koop is op 23 september beklonken. Degi Europa – het reeds door Aberdeen Asset Management geliquideerde open vastgoedfonds – kocht het Maanplein-complex in 1997 voor omgerekend ruim 165 miljoen euro. Hoeveel Commerzbank aan Degi heeft betaald, is niet bekend.

De twaalf kantoren aan het Maanplein, door Multi Vastgoed en Wilma Vastgoed opgeleverd in de periode 1998 tot 2000, zijn vanaf het begin door KPN in gebruik geweest. Najaar 2009 stootte KPN 22.000 m2 af en sloot een tienjarig contract af voor de resterende 55.000 m2 kantoorruimte. Eind 2015 heeft KPN het contract opengebroken en een nieuwe huurovereenkomst gesloten voor nog maar 21.000 m2 in het complex.

De locatie aan het Maanplein fungeert als een van de zogenoemde ‘kantoor-hubs’. Naast deze hub in Den Haag zal KPN hubs aanhouden in Amersfoort, Amsterdam, Houten, Rotterdam en Zoetermeer. Corum is ook eigenaar van het gebouw dat KPN huurt in Zoetermeer. Borghese en COD kunnen nog niet zeggen hoeveel woningen ze zullen realiseren in de voormalige KPN-kantoren. De ontwikkelaars moeten nog met gemeente Den Haag om tafel over de verhouding wonen-werken.

Borghese Real Estate en COD werden bij de verkoop van Maanplein 55 commercieel geadviseerd door BNP Paribas Real Estate met Nadorp Investment Services en juridisch door NautaDutilh. Corum werd commercieel geadviseerd door Appelhoven Vastgoedadviseurs en juridisch door Core Notariaat. (MvL)

Reageer op dit artikel