nieuws

Uitspraak Hof dupeert institutionele beleggers

Beleggingen

Het beleggingsrendement van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, komt onder druk. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie kunnen de fondskosten met wel 21 procent stijgen.

De financiële impact van de uitspraak in de zaak Fiscale Eenheid X loopt mogelijk in de honderden miljoenen, volgens Etienne Cox, fiscalist bij CMS en gespecialiseerd in vastgoed en financiering.

Door de uitspraak van het Europese Hof is het beheer van vastgoedfondsen vrijgesteld van btw. Fondsmanagers kunnen door deze btw-vrijstelling de btw op hun kosten niet aftrekken. Deze ‘btw-paradox’ zorgt ervoor dat de managementkosten toenemen. De fondsmanager zal deze kosten integraal aan het beleggingsfonds doorberekenen, met als gevolg lagere rendementen. Dit tast niet alleen het vermogen van institutionele en particuliere beleggers aan, ook wordt het aantrekkelijker om rechtstreeks in vastgoed te beleggen, met als gevolg weer minder spreiding en een groter beleggingsrisico.

Om de negatieve impact op de fondsresultaten te minimaliseren, moeten volgens Cox de beheerders van vastgoedfondsen zoveel mogelijk managementtaken zelf uitvoeren in plaats van inkopen. Daarmee vervalt een deel van de btw-druk op het management. Als zelf uitvoeren niet mogelijk is, dan moet er zoveel mogelijk direct worden gecontracteerd tussen het vastgoedfonds en de uitvoerende toeleveranciers. 

Reageer op dit artikel