nieuws

Savills: Beleggingsvolume ‘zeker’ groter dan in 2014

Beleggingen

Het beleggingsvolume over 2015 gaat ‘zeker’ hoger uitpakken dan de 9,5 miljard euro van 2014 nu de teller voor het lopende vierde kwartaal al op 2,5 miljard euro staat.

Dat stelde Jeroen Jansen, hoofd Reseach bij Savills, tijdens het zogenoemde Bankers Breakfast van de internationaal vastgoedadviseur dat vrijdag 4 december plaatsvond in Amsterdam.

Het bedrag komt bovenop de 6,5 miljard van de eerste drie kwartalen 2015. Volgens Jansen laten drie van de vier vastgoedsegmenten (kantoren, bedrijfsruimten en winkels) nu al een stevige plus zien. Alleen de woningbeleggingen zullen waarschijnlijk lager uitpakken dan in 2014 bij gebrek aan aanbod van geschikte portefeuilles. Jansen verwacht de komende weken nog voor tenminste een miljard euro aan deals. In het lopende vierde kwartaal is tot op heden met de 25 grootste beleggingsdeals al 2,5 miljard euro gemoeid.

Jansen voorziet dat ook 2016 een mooi beleggingsjaar gaat worden. ‘In feite staan voor de korte termijn alle seinen op groen. Ondanks de negatieve reactie op de aandelenmarkt omdat het pakket maatregelen van ECB-president Draghi te mager zou zijn, zei Janssen juist de positieve kant te zien. Het opkoopprogramma van obligaties, quantitative easing – QE, wordt verlengd en dat betekent nog langer lage rente, en dat is uiteraard goed nieuws voor vastgoed.’

Het Bankers Breakfast, dat voor het negende jaar plaatsvond, stond dit keer in het teken van zogenoemde Non Performing Loans, probleemleningen dus. Volgens Sara Douwens van financieel dienstverlener Capita Asset Services staat die markt in Nederland vergeleken met het Verenigd Koninkrijk en Ierland nog volledig in de kinderschoenen. Zij voorspelde ‘een explosieve groei’  het komende jaar naar tien miljard euro, omdat veel banken zoals bijvoorbeeld FGH Bank, Propertize, Van Lanschot en Artesia Bank het een goed moment vinden om afscheid te nemen van hun probleemleningen. Zij wees er op dat met de aangekondigde verkoop van Propertize alleen voor 4,8 miljard euro aan leningen is gemoeid, waarvan slechts 1,2 miljard te boek staat als goede leningen.

Capita was onder andere betrokken bij de in augustus aangekondigde verkoop door Van Lanschot van een pakket problematische vastgoedleningen met een nominale waarde van ruim 400 miljoen euro aan Cerberus Capital Management.

Reageer op dit artikel