nieuws

Grootste Nederlandse belegging in Nederland in 2015

Beleggingen

Voor het tweede opeenvolgende jaar staat de grootste Nederlandse belegging in Nederland op naam van Wereldhave. In juni deed het beursfonds van zich spreken met de aankoop van negen Nederlandse winkelcentra over van Klépierre van 770 miljoen euro inclusief transactiekosten.

De portefeuille van 236.000 m2 omvat kleinere en regionale winkelcentra. De huurinkomsten bedragen naar schatting 44 miljoen euro per jaar. Exclusief transactiekosten bedraagt de verkoopprijs 730 miljoen euro en daarmee komt het aanvangsrendement op de transactie op 6 procent. In 2014 stond Wereldhave op de eerste plaats dankzij de aankoop voor 147 miljoen euro van winkelcentrum Vier Meren in Hoofddorp van Unibail-Rodamco.

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat Wereldhave ook in 2016 in de bovenste regionen van deze ranglijst prijkt. In een interview met Vastgoedmarkt zei topman Dirk Anbeek van de zomer althans dat de focus tot eind 2016 nadrukkelijk  ligt op het ‘incorporeren van de twee grote portefeuilles die we in Nederland en Frankrijk hebben verworven. We willen aantonen dat wij daadwerkelijk in staat zijn duurzame huurgroei te realiseren met onze nieuwe centra.’ Hij doelde daarmee ook op acquisitie van zes Franse winkelcentra voor 850 miljoen euro van Unibail-Rodamco, tevens de grootste Nederlandse belegging in het buitenland van 2014.

De van Klépierre gekochte winkelcentra zijn: Cityplaza, Nieuwegein. Bruto verhuurbare oppervlakte (BVO): 39,691 m2. Bezettingsgraad: 94,7 procent. Netto huurinkomsten (2014): 10,6 miljoen euro. Middenwaard, Heerhugowaard. BVO: 35.715 m2. Bezettingsgraad: 93,6 procent. Netto huurinkomsten: 8,8 miljoen euro. City Centre, Tilburg. BVO: 34.412 m2. Bezettingsgraad: 94,8 procent. Netto huurinkomsten: 6,5 miljoen euro.In de Bogaard, Rijswijk. BVO: 19.841 m2. Bezettingsgraad: 95,4 procent. Netto huurinkomsten: 4,6 miljoen euro. Emiclaer, Amersfoort. BVO: 19.326 m2. Bezettingsgraad: 96,6 procent. Netto huurinkomsten: 4,3 miljoen euro. Presikhaaf, Arnhem. BVO: 35.479 m2. Bezettingsgraad: 86,0 procent. Netto huurinkomsten: 3,9 miljoen euro. Oosterheem, Zoetermeer. BVO: 11.991 m2. Bezettingsgraad: 97,7 procent. Netto huurinkomsten: 2,6 miljoen euro.Sterrenburg, Dordrecht. BVO: 12.929 m2. Bezettingsgraad: 94,0 procent. Netto huurinkomsten: 2,4 miljoen euro.Stadshagen, Zwolle. BVO: 11.489 m2. Bezettingsgraad: 98,4 procent. Netto huurinkomsten 2,4 miljoen euro.

Bij de transactie trad CBRE namens Wereldhave op als commercieel adviseur. Allen & Overy, Houthoff Buruma en Boekel stonden Wereldhave op juridisch vlak bij. Loyens & Loeff adviseerde Klépierre op fiscaal gebied.

De verkoop kwam niet onverwacht. Na de overname van Corio door Klépierre kondigde de Franse vastgoedonderneming de afstoting van Nederlandse winkelcentra aan.  Wereldhave ziet op basis van zijn eigen ervaring juist een opwaarts potentieel in de portefeuille. Ook meent de Nederlandse vastgoedbelegger dat de winkelcentra van Klépierre goed aansluiten bij zijn bestaande Nederlandse bezit.

Enkele jaren geleden was Wereldhave nog actief in vijf verschillende sectoren, zeven landen en op twee continenten. Met de verkoop dit jaar van drie  kantoorgebouwen in Parijs is Wereldhave in een paar jaar nagenoeg volledig omgevormd tot een pure retail speler.

Binnen dit segment wil Wereldhave zich verder specialiseren en wel in middelgrote winkelcentra (20.000 m2 – 45.000 m2) in Noordwest Europa. Topman Dirk Anbeek gelooft namelijk heilig in focus. ‘In de maatschappij draait het steeds meer om specialisatie. Dat geldt zeker ook voor vastgoedondernemingen’, zei hij tegenover Vastgoedmarkt eerder dit jaar. ‘We richten ons niet op grote winkelcentra en zijn dus niet de nummer drie na Unibail-Rodamco en Klépierre. Onze ambitie is om marktleider te worden in de categorie middelgrote winkelcentra. En daar, om het in Olympische termen te gieten: gaan we voor goud, niet voor zilver of brons.’

 Auteur: Erik Wiegerinck

Dit  artikel verscheen in het d ecembernummer 2015 van Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel