nieuws

Beleggingstotaal 2014 al ruim overtroffen

Beleggingen

Het jaar 2015 eindigt met een duidelijk hoger beleggingstotaal dan 2014. Met drie weken te gaan staat de teller op 10.600 miljoen euro, tegen 10.050 miljoen euro voor heel 2014.

Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt. Buitenlandse beleggers zetten opnieuw de toon met een voorlopig (afgerond) totaal van 5.900 miljoen euro. Dat is weliswaar lager dan hun totaal voor heel 2014 (6.700 miljoen euro), maar een eventuele eindsprint in de laatste drie weken van het jaar kan daar nog verandering in brengen.

Het grootste deel van het voorlopige totaal van buitenlandse beleggers komt op het conto van de tweede jaarhelft. Halverwege het jaar (peildatum 25 juni) stond het totaal van de niet-Nederlandse partijen nog op 1,5 miljard euro. Gebrek aan beschikbare portefeuille werd in de markt als oorzaak genoemd.

Na de zomer kwamen de grote deals alsnog. Zo kocht First Sponsor Group uit Singapore voor 226 miljoen euro een kantorenportefeuille van Delta Lloyd, verwierf Patrizia voor 340 miljoen euro een portefeuille commercieel vastgoed van DBN Groep en Coltavast en kocht Tristan Capital voor 212 miljoen euro een groot deel van de Nederlandse Generali-portefeuille. Er was ook een enkelvoudige transactie die gewicht in de schaal legde: Deka Immobilien kocht The Bank in Amsterdam voor 275 miljoen euro van Kroonenberg Groep.

Van de Nederlandse beleggers waren de instituten het actiefst met een totaal van 1.700 miljoen euro (2014: 1.150 miljoen euro). Verreweg het grootste deel daarvan – 1.400 miljoen euro – belegden ze in woningen. Particulieren volgen met 1.600 miljoen euro (2014: 1.800 miljoen euro). Fondsen komen niet ver daarachter met 1.500 miljoen euro (2014: 400 miljoen euro), vooral door grote investeringen in winkels. Met veel dank aan Wereldhave. Het beursgenoteerde vastgoedfonds legde voor 770 miljoen euro de hand op negen Nederlandse winkelcentra van Klépierre.

Reageer op dit artikel