nieuws

Multi verkoopt vastgoed aangepast Forum Rotterdam

Beleggingen

Multi heeft het hele vastgoedprogramma van Forum Rotterdam verkocht en het merendeel verhuurd. Het totale plan beslaat bijna 60.000 m2 bvo met een investeringsvolume van 175 miljoen euro.

Multi verkoopt vastgoed aangepast Forum Rotterdam

Dat heeft Multi bekendgemaakt. De Ierse discounter Primark is gecontracteerd voor een winkel van 12.000 m2. Multi realiseert het aangepaste plan voor Forum Rotterdam tussen Coolsingel, Lijnbaan en winkelcentrum Koopgoot. Multi heeft Primark verbonden aan het project met een flagship store die centraal staat in het project. Het monumentale bankgebouw blijft het gezicht aan de Coolsingel, maar wordt volledig gerenoveerd. Het blijft eigendom van Multi en is nagenoeg geheel verhuurd aan boekhandel Donner (3.900 m2) en ABN Amro bank (900 m2 bankkantoor en 4.700 m2 kantoorruimte).

Multi heeft het concept van de ‘kubus’ verlaten en het plan ingrijpend aangepast, onder meer om Primark met de beoogde omvang en formule in te passen. Het plan bestaat nu uit een aantal plandelen met een eigen architectuur en invulling. In het nieuwe plan wordt de kantoortoren uit de jaren ’70 getransformeerd tot woontoren en krijgt die een geheel nieuwe en uitgesproken architectuur.

Aan de Lijnbaankant van het bouwblok worden de winkels op het drukste punt van de Lijnbaan vernieuwd en substantieel vergroot. De winkels aan de Lijnbaan die nu in het plan betrokken worden, zijn van Syntrus Achmea Real Estate & Finance (namens drie fondsen) en ASR Property Fund. Na herontwikkeling zijn deze partijen ook eigenaar van de nieuw te ontwikkelen 6.000 m2 winkelruimte. Namens een van haar opdrachtgevers heeft Syntrus Achmea Real Estate & Finance de woontoren met 103 appartementen gekocht.

De planrevisie bood tevens de mogelijkheid om het programma te herzien en meer af te stemmen op actuele marktomstandigheden. Ondanks het feit dat de multifunctionele kubus niet langer de drager van het plan is, blijft het oude uitgangspunt volgens Multi onverkort van kracht: het voor het grote publiek tot leven brengen van deze onbenutte plek in het hart van het centrum.

‘Vrijwel het hele bouwblok wordt vernieuwd. Maar bovendien wordt in het aangepaste plan dit vernieuwde bouwblok helemaal naar buiten gekeerd: het richt zich nu geheel op de omliggende winkelstraten. Op dit moment niet gebruikte gevels krijgen een publieksfunctie. Het nieuwe blok zal de passantencirculatie door het centrum versterken; dat is positief voor retailers in de omgeving. Dit versterkt ook het city-lounge concept van de gemeente Rotterdam en sluit aan bij de doelstelling van het Lijnbaan-akkoord.’

OMA en Wessel de Jonge Architecten uit Rotterdam zijn vanaf het begin van het planproces betrokken en ook de ontwerpers van het nieuwe plan. Het begin van de bouw wordt in 2016 verwacht.

Reageer op dit artikel