nieuws

Patrizia koopt voor 340 miljoen commercieel vastgoed

Beleggingen

Patrizia Immobilien heeft voor 340 miljoen euro een vastgoedportefeuille gekocht met 145 winkel-, woning- en kantoorobjecten in Nederland. Het leeuwendeel bestaat uit winkelvastgoed.

Patrizia koopt voor 340 miljoen commercieel vastgoed

Het betreft een off-market-deal die Patrizia via zijn Nederlandse tak heeft verricht. De aankoop is verricht met ongeveer 50 procent vreemd vemogen en 50 procent equity van de institutionele Patrizia-klanten. Patrizia plaatst het vastgoed in het speciale fonds Patrizia Dutch High Street Retail Fund 1. De portefeuille bestaat dan ook voor het grootste deel uit A1-winkelvastgoed. Het gaat om 107 winkels in onder meer de Kalverstraat in Amsterdam, Spuistraat in Den Haag, Ketelstraat in Arnhem, Demer in Eindhoven, Eindstraat in Breda en Grote Houtstraat in Haarlem. 

Ongeveer twee derde van het winkelvastgoed bevindt zich in de top-20 winkelgebieden van Nederland; bijna 90 procent ligt in de veertig meest populaire winkelplaatsen. Voornaamste huurders zijn internationale retailers als H&M, Zara, C&A, Adidas, Vero Moda, Foot Locker en Apple. Ook de bekende Nederlandse retailers zijn vertegenwoordigd, aangevuld met lokale winkeliers. Verder bestaat het pakket uit 35 residentiële objecten en drie kantorenvilla’s.

‘Deze off-market transactie toont aan dat onze Europese structuur ons in de ideale positie plaatst om aantrekkelijke investeringen te doen’, stelt Wolfgang Egger, ceo van Patrizia Immobilien. Peter Helfrich, managing director van Patrizia Netherlands, spreekt van een ijzersterke portefeuille. ‘Deze beleggingsobjecten blijven sterk, ongeacht hoe e-commerce zich op de lange termijn ontwikkelt. Bovendien stijgt de vraag naar dergelijk topvastgoed, wat ideaal is voor de prijsontwikkeling.’

Helfrich liet al eerder weten dat Patrizia een langetermijnstrategie in Nederlands vastgoed heeft. Vorig jaar kocht Patrizia al de Vestia-portefeuille met 5.500 woningen, met 577 miljoen euro de grootste verkoop van een woningcorporatie ooit. Onlangs sloot de vermogensbeheerder een overeenkomst met Heijmans en Den Haag om 600 woningen in Den Haag te ontwikkelen. In Den Haag zal Patrizia maximaal 200 woningen per jaar realiseren en in belegging nemen.

Reageer op dit artikel