nieuws

Chipshol verkoopt bedrijfsterrein voor 38 miljoen

Beleggingen

Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft het naast de Aalsmeerbaan bij Schiphol gelegen Groenenbergterrein verkocht aan het Franse AEW Europe. De koopsom bedraagt 38 miljoen euro.

Chipshol verkoopt bedrijfsterrein voor 38 miljoen

Dat meldt Chipshol. AEW Europe, assetmanager van vastgoedfondsen, gaat op het Groenenbergterrein 102.000 m2 hoogwaardige logistieke faciliteiten bouwen. Dat gebeurt op basis van een eerder door Chipshol opgesteld en in juni door de gemeente Haarlemmermeer goedgekeurd masterplan voor het 21 hectare grote terrein. Voor eind januari 2016 worden de bouwvergunningen aangevraagd.

AEW Europe beheert voor bijna 18 miljard euro aan vastgoedfondsen en koopt het Groenenbergterrein ten behoeve van het door haar in 1999 opgerichte Logistis Fund. Tot de institutionele beleggers die daarin participeren behoren onder meer de Nederlandse pensioenfondsen ABP en PGGM. Volgens Chipshol-topman Peter Poot is het uniek dat een beleggingsfonds besluit tot het ontwikkelen van een compleet logistiek park. Poot stelt dat het de grootste grondtransactie ooit in de Schiphol-regio betreft.

Al eind januari zal de aanvraag voor de bouwvergunningen voor het gehele plan worden ingediend. Het door Chipshol ontwikkelde masterplan High Speed Logistics Park is ruim en groen van opzet, met brede wegen, veel manoeuvreerruimte en een beveiligde truckparking voor 80 vrachtwagens. High Speed Logistics Park is een zichtlocatie pal naast de Aalsmeerbaan van Schiphol en de recent omgelegde N201. Met het project is naar verwachting een investering van ruim 100 miljoen euro gemoeid.

De verkoop van het Groenenberg-terrein maakt deel uit van de vorig jaar aangekondigde strategie van gebiedsontwikkelaar Chipshol om haar grondposities rond Schiphol gefaseerd af te stoten. De in 1986 door Jan Poot op 62-jarige leeftijd opgerichte onderneming wilde in de Schiphol-regio een groene Airport City realiseren, een centrum van internationale allure van 2 miljoen vierkante meter met onder meer hotels, congresfaciliteiten, appartementen en een shopping mall. 

Door jarenlange tegenwerking van overheidswege is de Airport City meer dan twintig jaar vertraagd en werd de situatie voor Chipshol onwerkbaar, aldus de ontwikkelaar. Om die reden heeft Chipshol in 2014 besloten alle grondposities in de Schiphol-regio te verkopen. Na het Groenenberg-terrein richt Chipshol zich op de verkoop van het vlakbij de Kaagbaan gelegen Pruissen-terrein. De gemeente Haarlemmermeer stelde daarvoor in september een bestemmingsplan vast dat onder meer de bouw van 60.000 m2 aan datacenters mogelijk maakt. Daarvoor hebben zich volgens Chipshol diverse buitenlandse gegadigden gemeld.

Reageer op dit artikel