nieuws

Buitenlandse belegger tuk op studentenwoning

Beleggingen

De investeringsinteresse van buitenlandse investeerders in Nederlandse studentenwoningen neemt in een hoog tempo toe. Na de Verenigde Staten en Engeland is Nederland dé hotspot voor beleggingen in studentenwoningen, zegt Savills.

Buitenlandse belegger tuk op studentenwoning

Volgens de internationaal vastgoedadviseur zijn de marktcondities hier gunstig. Het benodigde volume is aanwezig, er is een groeiende vraag naar studentenwoningen en de rendementen zijn aantrekkelijk.

Bas Wilberts, Head of Alternative Investments bij Savills Nederland zegt: ‘De Nederlandse studentenhuisvestingsmarkt is de snelst groeiende alternatieve beleggingscategorie die we momenteel in Nederland kennen. De afgelopen drie jaar is er voor meer dan 200 miljoen dollar geïnvesteerd. Het marktproduct heeft voldoen schaal.’ De rendementen liggen nu op 5,5 procent  Hierdoor is het investeren in studentenwoningen een aantrekkelijk alternatief voor beleggingen in de woning-, kantoren- en retailmarkt.

Grootste belegging van 2015 betrof uiteraard de aankoop van Campus Diemen-Zuid door Greystar. Dit bijna 1.000 units tellende complex wisselde voor een bedrag van ongeveer 80 miljoen euro van eigenaar. Dit toont meteen de aanhoudende interesse van buitenlandse partijen, die in 2014 tot wasdom kwam met onder andere de samenwerking tussen het Duitse International Campus en DUWO, alsmede de financiering die the Student Hotel betrok van Perella Weinberg Real Estate. Recent heeft ook APG, dat de studentenwoningmarkt ziet als een interessante aanvullende beleggingscategorie, 100 miljoen euro geïnvesteerd in the Student Hotel.

Het aandeel buitenlandse studenten blijft groeien waardoor de vraag naar goede studentenwoningen onverminderd aanhoudt. Buitenlandse studenten vinden Nederland een aantrekkelijk studieland. Dit komt door de relatief lage kosten voor het levensonderhoud, maar ook door het lage werkloosheidspercentage. De kans op het vinden van een goede baan na het afronden van de studie is groot. Bovendien biedt Nederland een enorm aantal Engelstalige opleidingen wat het studeren voor buitenlandse studenten gemakkelijker maakt.

Nederland kent een restrictief huurbeleid dat ook voor reguliere studentenwoningen van kracht is. Hoewel dit belemmeringen oplevert voor beleggers, is de vraag naar goede studentenwoningen zo groot dat de beleggingskansen daarbovenuit stijgen. Om het aanhoudende woningtekort terug te dringen is de Nederlandse overheid bereid om met ontwikkelaars en investeerders naar nieuwe concepten en bijpassende regelgeving te kijken. Zo is het Student Hotel-concept vanwege het tijdelijke huisvestingskarakter vrijgesteld van de puntenregeling die de huurwet bij studentenwoningen voorschrijft.

Reageer op dit artikel