nieuws

Meer buitenlandse beleggers in Nederland actief

Beleggingen

Nederland kan zich in 2014 verheugen in een groeiende belangstelling van buitenlandse vastgoedbeleggers. Daarmee houdt de trend aan die in de laatste maanden van 2013 al zichtbaar werd met een aantal grote aankopen door Angelsaksische en Duitse beleggers. Dat meldt Colliers International in zijn vooruitblik voor dit jaar.

Meer buitenlandse beleggers in Nederland actief

In Europa blijft er grote interesse van investeerders uit Duitsland, Azië en het Midden-Oosten voor steden als Frankfurt, Parijs en Londen. Door gebrek aan aanbod op core-locaties kijken buitenlanders ook naar secundaire steden, zoals de twintig zogeheten ‘alternative 20’ in Duitsland, ‘big six’ in Polen, en naar perifere markten als Spanje en Ierland.

De Nederlandse markt voor vreemd vermogen wordt ruimer door de toegenomen financieringsmogelijkheden voor Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars, buitenlands private equity en (in geringe mate) Duitse banken. Er is steeds meer aantrekkelijk product om te kopen.

De prijzen van ‘non-core’-vastgoed lijken na jarenlange afwaarderingen interessant te worden. Bovendien is de rente nog altijd laag. Daardoor neemt het aantal grote portefeuilleverkopen in 2014 toe. De kopers van portefeuilles, vaak Angelsaksische private-equitypartijen, letten vooral op de cashflow en willen daarnaast een geprognosticeerde internal rate of return van meer dan 15 procent. De sector is voor hen minder belangrijk, aldus Colliers.

Reageer op dit artikel