nieuws

‘Enthousiasme particuliere belegger iets afgenomen’

Beleggingen

Het sentiment onder particuliere beleggers in Nederland is volgens ING, na maanden van verbeteringen, iets verslechterd. Dat blijkt uit de vandaag (4 januari) gepubliceerde ING Beleggers Barometer, die in december is uitgekomen op 126 punten tegen 131 een maand eerder.

‘Enthousiasme particuliere belegger iets afgenomen’

De verwachtingen voor het komende jaar zijn gematigd. Beleggers gaan er gemiddeld vanuit om 5 procent te verdienen met aandelen. Hun gunstige oordeel over de economie, de eigen financiën en de beleggingsportefeuille is volgens de onderzoekers sinds november onveranderd. ‘De particuliere belegger blijft positief en lijkt af te wachten wat de koersen gaan doen in dit nieuwe jaar’, verwacht ING.

Beleggers behaalden volgens de bank in 2013 een gemiddeld rendement van 9 procent op aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. De beleggingsexperts van ING voorspellen dat er in het komende jaar zo’n 10 procent kan worden verdiend met aandelen. Zij baseren dit vooral op de gunstige ontwikkeling van de winsten bij bedrijven.

Volgens de onderzoekers van de bank gebruiken maar weinig particuliere beleggers hun dertiende maand om te beleggen. ‘Slechts’ 9 procent van dit financiële extraatje wordt overgeboekt naar de beleggingsrekening. Het grootste deel (39 procent) van het geld gaat naar een spaarrekening en met 10 procent worden schulden afbetaald. (Bron ANP)

Reageer op dit artikel