nieuws

WDP investeert fors in Wehkamp-magazijn

Beleggingen

De Belgische logistieke vastgoedonderneming WDP bouwt in Zwolle voor postorderbedrijf Wehkamp een distributiecentrum van 35.000 m2. De samenwerking is gebaseerd op een huurcontract van vijftien jaar, dat ingaat zodra het volledige distributiecentrum operationeel is, vanaf najaar 2015.

WDP investeert fors in Wehkamp-magazijn

De eerste fase van het project vergt een investering voor WDP van 25 à 30 miljoen euro. Het rendement bedraagt ongeveer 8 procent. Daarnaast zal huurder wehkamp.nl zelf meer dan 70 miljoen euro investeren in de inrichting. Het complex wordt het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld voor online detailhandel. Het Oostenrijkse Knapp levert het geautomatiseerde magazijnsysteem.

Het centrum komt op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het nieuwe distributiecentrum krijgt bijna 480.000 zogenoemde picklocaties, waar 468 shuttletreintjes producten kunnen oppikken. Daarnaast komen er 8.000 palletlocaties en 2,5 kilometer aan stellages voor hanggoed. In totaal kunnen er straks 4 miljoen artikelen worden opgeslagen.

De nieuwe locatie moet het huidige distributiecentrum van wehkamp.nl in Dedemsvaart vervangen. Dat is al sinds de jaren zestig in gebruik. De 200 vaste krachten die nu in Dedemsvaart werken, kunnen straks meeverhuizen. Wehkamp.nl heeft verder nog een logistiek centrum in Maurik, dat vooral bedoeld is voor de distributie van meubels en koelkasten. Dat blijft gewoon bestaan.

Het distributiecentrum past binnen WDP’s strategie van duurzaamheid en langetermijnvisie. Het krijgt een Breeam-certificaat. Energievriendelijke maatregelen als warmte-koudeopslag, inductie, een warmtepomp, stralingspanelen en een PV-installatie worden momenteel onderzocht. Ter financiering van dit duurzame project versterkt WDP de samenwerking met Triodos, dat financieringen verschaft voor duurzame projecten. Zo wordt het investeringskrediet met een resterende termijn van vijf jaar verhoogd met 15 miljoen euro.

Voor WDP is dit de tweede site in Zwolle, na het middelencentrum voor Kuehne + Nagel, dat nu wordt uitgebreid. De locatie is geen toeval. De gemeente Zwolle werkt samen met ondernemers en de provincie Overijssel aan haar verdere uitbouw tot logistieke hub in Nederland.

Reageer op dit artikel