nieuws

KPMG: ‘Vastgoedinvesteringen trekken fors aan’

Beleggingen

Beleggers hebben het laatste halfjaar aanzienlijk meer geïnvesteerd in Europees vastgoed. Vooral de investeringen in kantoorpanden zijn de afgelopen zes maanden gegroeid. Dit blijkt uit een analyse van KPMG naar de Europese vastgoedmarkt.

KPMG: ‘Vastgoedinvesteringen trekken fors aan’

Bijna 40 procent van alle investeringen die in de eerste helft van 2013 werden gedaan, had betrekking op kantoorgebouwen, een toename van 7 procent vergeleken met de tweede helft van 2012. Het aandeel investeringen in winkelpanden daalde met 8 procent tot 19 procent en bijna 20 procent van het kapitaal werd geïnvesteerd in woonruimte. Fabrieksgebouwen waren in de eerste zes maanden van 2013 goed voor ruim 20 procent van de investeringen.

Vooral onroerend goed in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland was de laatste zes maanden in trek bij investeerders. Deze landen trokken ruim 50 procent van de totale investeringen aan. In Duitsland stegen de totale investeringen met ruim 20 procent, vooral door de verkoop van een groot aantal huurwoningen door Bayern LB aan Patrizia voor een bedrag van 2,45 miljard euro. De stijging in het Verenigd Koninkrijk bleef beperkt tot iets meer dan 10 procent, vooral door een gebrek aan onroerend goed in het gebied rondom Londen.

‘In de overige landen is ook duidelijk sprake van toenemende aandacht van beleggers voor vastgoed’, zegt Hans Grönloh, partner bij KPMG en deskundige in vastgoed. Grönloh: ‘Bovendien investeren bedrijven niet alleen meer in zekerheid en toplocaties. Zij durven weer risico te nemen en te investeren in diverse vormen van onroerend goed, vooral in Spanje en Italië.’

De toegenomen belangstelling voor vastgoedtransacties in landen als Spanje en Italië kan volgens Grönloh worden verklaard door de verbeterde economische vooruitzichten en het relatief grote gat dat er bestaat in de vastgoedopbrengsten tussen de landen in het noorden en het zuiden van Europa.

Reageer op dit artikel