nieuws

Eurocommerce koopt gebouwen van Rodamco Europe op Plaza Arena

Beleggingen

Eurocommerce koopt de panden Minerva en Mercurius (beide 12.

00 m2) van het beursgenoteerde vastgoedfonds Rodamco Europe. De koop is door de twee betrokken partijen niet bevestigd maar ook niet ontkend. Tegenover Vastgoedmarkt verklaarde Maarten Hulshoff, CEO van Rodamco Europe, desgevraagd: ‘Wij zijn een beursgenoteerd fonds en berichten pas over aan- en verkopen als de actes zijn gepasseerd. Ik kan dus hier verder niets over zeggen.’ Uit de markt heeft Vastgoedmarkt begrepen dat 15 december als datum staat genoteerd, waarop de verkoopacte zal passeren. Ook Eurocommerce onthoudt zich van commentaar. ‘Wij melden pas transacties als onderhandelingen zijn afgesloten en er duidelijkheid bestaat over de exacte prijs van een project.’ In de markt circuleren echter al bedragen die liggen tussen de 32 en 40 miljoen euro. Volgens bronnen van Vastgoedmarkt is het exacte bedrag afhankelijk van het feit of Eurocommerce met een huurder komt voor de twee gebouwen en tegen welk huurniveau de panden worden opgenomen. Als Rodamco Europe inderdaad Minerva en Mercurius kan verkopen aan Eurocommerce, wordt het verlost van een ontwikkeling waar het indertijd tegen wil en dank is ingestapt. De twee gebouwen maken deel uit van het complex Plaza Arena (de voormalige kavel 206A) in Amsterdam-Zuidoost, dat verder bestaat uit het onlangs gereed gekomen gebouw Gaudi (8200 m2, ontwikkeld door G&S en inmiddels verkocht aan de gemeente Amsterdam voor ruim 22 miljoen euro voor de Dienst Werk en Inkomen); de gebouwen Jupiter (12.000 m2) en Apollo (12.000 m2), eigendom van Deka Immobilien; en de gebouwen Miro (16.000 m2) en Dali (6000 m2). Op Plaza Arena moet in toaal 110.000 m2 kantoorruimte komen. Van den Bruele Kaufman treedt naast G&S Vastgoed op als ontwikkelaar van een aantal van de negen geplande onderkavels. Rodamco Europe raakte bij de ontwikkeling van Plaza Arena betrokken via het overgenomen kantorendeel van de portefeuille van Amvest. In 2001, toen er op de Amsterdamse kantorenmarkt nog geen sprake was van structurele leegstand, werd Van den Bruele Kaufman aangewezen als gedelegeerd ontwikkelaar op basis van een ontwerp van het architectenbureau Van Benthem & Crouwel. In mei van dit jaar, toen de gebouwen bijna gereed waren, berichtte Vastgoedmarkt dat Rodamco Europe de twee onderkavels (met daarop Minerva en Mercurius) onder de kostprijs had aangeboden aan de gemeente Amsterdam, die 32.000 m2 zocht voor de Dienst Werk en Inkomen. De investeringskosten voor de twee gebouwen werden toen geschat op 60 miljoen euro. Ook bij de presentatie van de jaarcijfers 2003 heeft Rodamco Europe aangegeven dat zij de investeringen op Plaza Arena zwaar had afgeboekt. Desondanks besloot Amsterdam te kiezen voor een gefaseerde deal met G&S Vastgoed, waarvan de koop van het gebouw Gaudi de eerste was. Of er echter nog een tweede en derde fase met de gemeente Amsterdam volgt, is op dit moment zeer de vraag na aankondiging van de gemeente dat de Sociale Dienst (en dus de nieuwe Dienst Werk en Inkomen) moet afslanken.     

Reageer op dit artikel