nieuws

Amerikanen kopen Atrium en Zürichtoren

Beleggingen

De Amerikaanse ontwikkelaar/belegger Tishman Speyer Properties heeft definitief het Atriumkantoorgebouw (35.

00 m2) in de Zuidas van Amsterdam gekocht, alsmede de Zürichtoren (23.000 m2) in de binnenstad van Den Haag. Verkopende partij van beide gebouwen is verzekeraar Zürich. In maart van dit jaar werden onderhandelingen daarover al aangekondigd. Er is geen opbrengst bekendgemaakt, maar waarnemers in de markt gaan uit van een mogelijke opbrengst van ongeveer 155 à 165 miljoen euro. Atrium zal deels worden aangepast. Naast het gebouw zijn mogelijkheden om nog een ongeveer 25.000 m2 groot kantoor te bouwen. Dit is op dit moment nog niet aan de orde, maar daaraan zou een potentiële waarde van ongeveer 100 à 120 miljoen euro kunnen worden toegekend bij volledige verhuur.CB Richard Ellis te Amsterdam adviseerde Tishman Speyer in Nederland, maar wilde geen details bekendmaken. De aankoop maakte deel uit van een omvangrijke transactie met Zürich. Zo werd onder andere in Frankfurt een toren aan de Opernplatz van Zürich gekocht. Op die locatie zal een kantoorgebouw van 76.000 m2 worden gebouwd. De bouw moet binnen vier jaar beginnen. Het is de bedoeling dat Tishman Speyer een deel van de aankopen doorplaatst bij derden. Zo wordt wat Frankfurt betreft gedacht aan een speciaal fonds via de Amerikaanse bank Lehman Brothers.     

Reageer op dit artikel