blog

Superdeals en dealmakers

Beleggingen

Breevast is zonder kleerscheuren van de Mesdag Delta-portefeuille afgekomen, berichtte Vastgoedmarkt onlangs.

Superdeals en dealmakers
Johannes van Bentum

Enkele dagen later ontdekten de redacteuren dat de belegger 1,5 miljoen meer ontvangen heeft dan de prijs waarvoor de portefeuille in 2007 werd gefinancierd. Een uitgebreide analyse van deze deal treft u iets verder in deze krant in de rubriek ‘Deal van de Maand’, van de hand van collega Martijn van Leeuwen.

De exit van Breevast was op z’n zachts gezegd rommelig. De problemen begonnen door een achterstand op de rentebetalingen. Vervolgens voelde de belegger de hete adem van lening-eigenaar Davidson Kempner in de nek. Het verzet van Breevast tegen een executieverkoop sneed volgens de rechter geen hout, waarna het bedrijf de regie terugpakte door een snelle deal te sluiten met HighBrook Investors.

Een opbrengstprijs die de lening en achterstallige rentebetaling ternauwernood dekt, kun je eigenlijk geen Deal van de Maand noemen. Althans, niet voor Breevast. Wel voor HighBrook. Terwijl het niet aan de stemming op de markt voor kantorenportefeuilles heeft gelegen. Die is opperbest. Het toont aan dat Breevast met de rug tegen de muur stond en geen alternatieve opties zag. Voor iedereen is duidelijk dat de Mesdag Delta-portefeuille Breevast geen geluk heeft gebracht, laat staan rendement.

Bij de deal werd koper HighBrook op de achtergrond geadviseerd door Cushman & Wakefield. Als aankooptransactie tellen de 456.000 m2 van de Mesdag Delta-portefeuille echter niet mee voor een plekje in de ranglijst van makelaars, zoals Vastgoedmarkt die traditioneel in april publiceert over het voorgaande jaar. In dit nummer het commentaar van Jeroen Lokerse van Cushman & Wakefield op de ranglijst over 2017 uit onze vorige editie. Een zwaar jaar, vond hij het, waarin de fusieorganisatie werd omgebouwd van een regionale naar een landelijk aangestuurde organisatie.

Ook Rudolf de Boer van CBRE – op een min of meer gedeelde eerste plaats met Cushman – geeft commentaar op de prestaties in 2017 en een vooruitblik op 2018. Bestuurslid Peter-Paul Verhoeven van Dynamis vertelt hoe deze puur Nederlandse speler – in 2017 op nummer 3 – flink groeit van de kruimels die de grote Angelsaksische concurrenten van tafel laten vallen. Zijn organisatie is ook blij met de wat kleinere deals.

Het zijn immers niet de grote multinationals, maar vooral het midden- en kleinbedrijf dat de Nederlandse economie draaiende houdt. Het Bureau Stedelijke Planning deed onderzoek naar de vraag naar bedrijfsruimte voor het mkb in Nederland en ontdekte dat de kleinere bedrijven te weinig aan bod komen.

In deze editie ook een vooruitblik op de activiteiten van een aantal belangrijke vastgoedspelers op de Provada. Ook Vastgoedmarkt legt de laatste hand aan de programmering van het traditionele Ontbijtnieuws en het Transformatieplein. Tot ziens op de Provada!

Dit hoofdredactioneel commentaar verscheen in Vastgoedmarkt van mei 2018.

Reageer op dit artikel