blog

Geen weg terug

Beleggingen

Geen weg terug
Michiel Boonen

Met het activeren van artikel 50 van het Europees Verdrag hebben de Britten deze week definitief voor een Brexit gekozen. Volgens EU-president Tusk kent de Brexit alleen maar verliezers. Onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië zullen in de komende twee jaar uitwijzen of dit ook zo gaat zijn.

Op vastgoedvlak lijkt continentaal Europa in ieder geval vooralsnog een streepje voor te hebben. Aanvangsrendementen in continentaal Europa blijven overeind, terwijl deze aan de overkant van het kanaal een knauw gekregen hebben. De huizenprijzen in onder meer Londen zijn gedaald en verschillende (grote) bedrijven hebben inmiddels laten weten uit te kijken naar nieuwe locaties in continentaal Europa ten faveure van Groot-Brittannië.

Desondanks kan de klap voor continentaal Europa nog komen. Als de handelsverdragen minder gunstig uitpakken krijgen onder andere Nederland en Duitsland nieuwe uitdagingen waar ze mee om moeten gaan, terwijl de positieve spin-of, van uit Groot-Brittannië vertrekkende bedrijven, voorlopig tot papieren speculaties beperkt blijft.

Onder aan de streep blijft op dit moment een ding erg duidelijk: in Groot-Brittannië is men zich erg bewust van de mogelijke risico’s die aan een Brexit verbonden zijn, terwijl het in continentaal Europa voorlopig ‘business as usual’ blijft. De vraag die dan rest is wie over twee jaar mogelijke klappen op moet gaan vangen.

Michiel Boonen

Associate director Research Advisory JLL

Reageer op dit artikel