Tribes verbiedt vrouwonvriendelijk gedrag

Tribes verbiedt vrouwonvriendelijk gedrag
Eduard Schaepman, oprichter en directeur van Tribes Inspiring Workplaces

Tribes gaat de gebruikers van zijn flexkantoren verbieden zich op vrouwonvriendelijke manieren te gedragen.

Dat maakte Tribes bekend bij de opening van de nieuwe vestiging Tribes Mosuo aan het Raamplein in Amsterdam. De aanbieder van flexplekken introduceert nieuwe huurvoorwaarden waarmee de rechten van vrouwen beter moeten worden beschermd. In het standaard huurcontract voor alle 23 vestigingen is opgenomen dat vrouwonvriendelijk gedrag leidt tot het opzeggen van de huurovereenkomst.

De naam van de nieuwe vestiging is ontleend aan de Mosuo, een Chinese stam van Tibetaanse boeddhisten, aan de voet van de Himalaya. Een Mosuo-familie wordt geleid door een matriarch, de Ah Mi. De Ah Mi van de Tribes-vestiging Amsterdam Raamplein, waar de Mosuo centraal staan, is gerechtigd om de huurovereenkomst op te zeggen bij de constatering van vrouwonvriendelijk gedrag.

'We kunnen in onze Westerse hedendaagse maatschappij veel leren van de Mosuo', zegt Tribes-oprichter Eduard Schaepman, die een tijdje bij de Chinese stam verbleef voordat hij besloot om een nieuwe Tribes-vestiging te inspireren op de Mosuo. 'Het vrouwelijk brein heeft eigenschappen die zorgen voor een andere, betere manier van leidinggeven. Vrouwelijke leidinggevenden nemen meer initiatief, werken harder aan de eigen ontwikkeling en zijn beter in het motiveren en inspireren van collega’s Niet respectvol gedrag jegens vrouwen is nergens gewenst, maar bij de Mosuo betekent dat het schofferen van eeuwenoude tradities.' Voor Tribes is dat reden de huurvoorwaarden op dit punt aan te passen.

Amsterdam Raamplein is de 23e vestiging van Tribes en de zevende in Amsterdam. Het pand biedt dertig flexplekken, 350 kantoorplekken en drie vergaderzalen, verspreid over vier verdiepingen van in totaal 3.200 m2

.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.