'Snoeien in winkelbestand nog steeds noodzakelijk'

'Snoeien in winkelbestand nog steeds noodzakelijk'

Snoeien in het winkelbestand is nog steeds nodig omdat het herstel uitblijft buiten de belangrijkste binnensteden en winkelcentra.

Dat constateert makelaarsorganisatie Dynamis. Volgens de makelaarsorganisatie wordt het contrast tussen steden steeds groter. De leegstand daalde in hoofdwinkelgebieden van 7,5 procent naar 7,0 procent en in ondersteunende winkelgebieden van 12,4 procent naar 12,2 procent. Op de lijst van steden met de hoogste winkelleegstand zijn de eerste drie plaatsen voor achtereenvolgens Rijswijk, Duiven en Schiedam.

Ruim tweeënhalf jaar na het faillissement van warenhuisketen V&D zijn de gevolgen bijvoorbeeld nog goed merkbaar in kleinere winkelgebieden. Het vinden van een nieuwe gebruiker voor de voormalige V&D-panden verloopt hier zeer moeizaam: van elke vijf warenhuizen staan er twee nog steeds leeg. Vooral in het de ondersteunende winkelgebieden is het vinden van een nieuwe gebruiker moeilijk, constateerde Dynamis in 2017.

Volgens Dynamis zou het helpen als gemeenten hun centrum wat compacter inrichten. Dat kan door winkels in aanloopstraten naar de binnenstad te vervangen door woningen. Ook is het belangrijk om langdurige onzekerheid rondom nieuwbouwplannen te voorkomen. Overigens meldt onderzoek Locatus al een flinke daling van het aantal leegstaande winkelpanden door herbestemming.

Plannen voor het opzetten van grootschalige winkelcentra zoals Factory Outlet Centers stuiten nu vaak op tegenstand bij lokale ondernemers, met lange besluitvormingstrajecten tot gevolg. Gedurende zo'n traject kan de onzekerheid over de toekomst een sterke negatieve impact hebben op de marktdynamiek.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.