Kantoorleegstand daalt naar 11,6 procent

Kantoorleegstand daalt naar 11,6 procent
Atrium Amsterdam

De leegstand van kantoren is in de eerste helft van 2018 met ruim 200.000 m2 gedaald tot 5,5 miljoen vierkante meter of 11,6 procent.

Dat meldt Cushman & Wakefield. Een half jaar eerder rapporteerde de vastgoedadviseur nog een kantorenleegstand van 11,7 procent. Het leegstandspercentage ligt op het laagste niveau sinds 2007. De afname komt door opname, transformaties, onttrekkingen en bestemmingswijzigingen.

In de eerste helft van 2018 is 558.000 m2 kantoorruimte in gebruik genomen. De opname lag 3,9 procent lager dan in het eerste half jaar van 2017. Wel neemt de verhuisbereidheid van kantoorhoudende organisaties toe. De krapte op de arbeidsmarkt is hierin een bepalende factor. Kantoorgebruikers in Nederland zijn zich er steeds meer van bewust dat aantrekkelijke huisvesting een investering is in het aantrekken van hooggekwalificeerd personeel. Om die reden zijn bedrijven dan ook in toenemende mate bereid te verhuizen, aldus Cushman & Wakefield.

'In steden als Amsterdam en Utrecht is de leegstand gedaald tot het niveau van frictieleegstand, zo’n 5 - 7 procent. Maar er zijn ook gemeenten waar de leegstand nog ruim boven de 20 procent ligt. De verschillen op locatieniveau zijn nog groter. De kantorenvraag richt zich steeds nadrukkelijker op een netwerk van hotspots en steeds minder op de overige locaties', zegt Frank van der Sluys, head of research Cushman & Wakefield.

'Een goed voorbeeld van een echte aanbiedersmarkt is het stationsgebied in Utrecht. In zes maanden tijd is de tophuur hier met 12 procent gestegen tot 275 euro per vierkante meter per jaar. De afgelopen periode is veel nieuwe kantoorruimte op deze markt toegevoegd. Dit bewijst dat verdichten op de juiste locaties werkt en dat het talent op de arbeidsmarkt hier graag wil werken.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.