Philips blijft langer op High Tech Campus

Philips blijft langer op High Tech Campus

Philips blijft nog jaren huurder op de High Tech Campus in Eindhoven. Het zorgtechnologieconcern heeft zijn huurcontract voor de campus verlengd tot 2032, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Financiële details werden niet verstrekt.

Op de campus zijn onder meer de Nederlandse afdelingen voor onderzoek, ontwerp en innovatie van Philips gevestigd. In totaal werken ruim 4100 werknemers van het bedrijf in elf gebouwen op het Eindhovense terrein. Philips huurt er ruim 85.000 m2, verdeeld over elf gebouwen.

Hans de Jong, President Philips Nederland, benadrukt het belang van de High Tech Campus voor Philips: 'De High Tech Campus is uitgegroeid tot een buitengewoon belangrijke broedplaats voor hoogwaardige technologieën. Voor ons is het de ideale plek om, in samenwerking met anderen, de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën en producten te versnellen. We investeren circa 630 miljoen Euro in Research & Development in Nederland. In 2017 leverde dat in totaal 1.733 nieuwe patentaanvragen op.'

Voor Frans Schmetz, directeur van de High Tech Campus, is de verlenging een belangrijk signaal: 'Het commitment van Philips voor zo’n lange termijn zegt alles over de rol en duurzaamheid van ons hightech ecosysteem. Dat geeft ook vertrouwen voor de andere campusbewoners, de garantie van de aanwezigheid van Philips geeft ook houvast voor hun toekomst.'

Philips blijft investeren in het succes van de High Tech Campus. In de drie hoofdgebouwen (HTC-33, -34, en -36) komen verschillende disciplines van Philips bij elkaar, zoals: Research, Design, en Innovation Services. In de Brainport Regio Eindhoven is daarmee een krachtig cluster ontstaan, gespecialiseerd in (digitale) gezondheidstechnologie. In deze cluster werken multidisciplinaire teams samen aan digitale zorginnovaties voor nationale en internationale ziekenhuizen.

In 2012 is de High Tech Campus door Philips verkocht aan het vastgoedbedrijf Chalet Group van Marcel Boekhoorn en een aantal investeerders. Zo werd het ook voor andere bedrijven makkelijker om zich ook op het terrein te vestigen om daarmee een ecosysteem van open innovatie te creëren. Dankzij de aanwezigheid van top technologische bedrijven, zoals Philips, ASML, IBM, Intel en Shimano, is de High Tech Campus uitgegroeid tot de slimste vierkante kilometer van Europa. In totaal zijn er meer dan 160 verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen gevestigd. Gezamenlijk bieden deze bedrijven werkgelegenheid aan ruim 11.000 onderzoekers, productontwikkelaars en (startende) ondernemers.

Gerenommeerde, internationale zakenbladen, zoals Financial Times, Fortune en Forbes, roemen de High Tech Campus als een van de beste locaties ter wereld voor de ontwikkeling van nieuwe technologie, waaronder: gezondheidstechnologie, fotonica, nanotechnologie, life sciences, en encryptie.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.