nieuws

Ivens: buy-to-let aan banden leggen

Transacties

Amsterdam onderzoekt mogelijkheden om het opkopen van woningen voor de verhuurmarkt aan banden te leggen. Dat laat wethouder Ivens (SP) van Wonen weten in reactie op cijfers dat steeds meer woningen als belegging worden gekocht.

Ivens: buy-to-let aan banden leggen
Grachtenpanden in Amsterdam

In het eerste kwartaal van 2016 was bij een op de acht woningtransacties sprake van aankoop ten behoeve van woningverhuur, schreef ING Economisch Bureau onlangs op basis van Kadastercijfers. Deze koopzucht onder met name particuliere beleggers zorgt voor extra krapte op de al krappe Amsterdamse koopwoningmarkt en nog hogere aankoopprijzen. De opkomst van buy-to-let leidt tot bezorgdheid bij wethouder Ivens.

‘Als je ziet welke bedragen investeerders willen betalen, dat is mijn grootste zorg dat die aankopen leiden tot hogere prijzen en verdringing van bewoners. Huizenbezitters kunnen ineens tussen huurders wonen die zich anders gedragen’, aldus de SP-wethouder in de gemeenteraad. Linkse partijen in de huidige gemeenteraad delen zijn zorg. SP vreest voor te dure huurwoningen, GroenLinks wil het aandeel buy-to-let-woningen bij particuliere beleggers maximeren, terwijl PvdA kopers en huurders met een economische binding met stad of regio voorrang wil geven.

Op 13 juli bleek uit NVM-cijfers dat het Amsterdamse woningaanbod de afgelopen twaalf maanden met bijna een kwart is afgenomen. De huizenprijzen stegen in een jaar tijd met 21 procent gestegen. De gemiddelde prijs van een huis in Amsterdam is nu 370.000 euro. Door het kleine en dure aanbod gaan steeds meer Amsterdammers op zoek naar een woning buiten de hoofdstad. In Almere is al een op de zeven kopers afkomstig uit Amsterdam. Ook Lelystad, waar bijna de helft meer woningen werden gekocht dan een jaar eerder, wint aan populariteit.

Reageer op dit artikel