nieuws

Woningprijs Den Haag bijna op piek 2008

Transacties

De prijzen van koopwoningen in Den Haag waren in het eerste kwartaal van 2017 weer bijna terug op het niveau van voor de crisis. Den Haag is de enige van de vier grootste steden waar dit nog niet het geval is.

Woningprijs Den Haag bijna op piek 2008
wijnhavenkwartier-Den-Haag

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. In het tweede kwartaal van 2013 bereikten in Den Haag de prijzen van bestaande koopwoningen een dieptepunt. De prijzen waren toen ruim 19 procent lager dan voor de woningmarktcrisis. Sindsdien zijn de prijzen weer toegenomen. In het eerste kwartaal van 2017 lagen de prijzen in Den Haag nog 0,3 procent onder de piek in 2008.

Deze prijsontwikkeling staat in schril contrast met die in de hoofdstad. In Amsterdam ligt de gemiddelde woningprijs inmiddels 18 procent boven het dal in 2013. In Utrecht zijn de prijzen aan het eind van het eerste kwartaal 8,1 procent hoger en in Rotterdam 4,6 procent. Het CBS geeft geen verklaring voor de achterblijvende prijzen in Den Haag. Haagse makelaars wijten het echter aan het grote aanbod aan nieuwbouwwoningen op Haagse vinex-locaties als Ypenburg en Leidsche Veen, terwijl dergelijk aanbod in de andere grote steden grotendeels ontbrak.

In het eerste kwartaal van 2017 waren in alle provincies de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld was de prijsstijging in Nederland 6,8 procent. Dat is de grootste toename na het tweede kwartaal van 2002. In de Randstadprovincies Noord-Holland (10,5 procent), Zuid-Holland (7,4 procent) en Utrecht (8,6 procent) was de prijsstijging meer dan gemiddeld in Nederland.

Alle woningtypen waren duurder dan een jaar eerder. Met 10,3 procent was de prijsstijging van appartementen het grootst en met 4,9 procent die van vrijstaande woningen het kleinst. Het aantal transacties van de duurdere woningtypen, de vrijstaande en de twee-onder-een-kapwoningen, lag met respectievelijk 47,1 en 45,5 procent wel fors hoger dan in het eerste kwartaal van 2016.

Amsterdam onderscheidt zich niet alleen in prijsontwikkeling van de drie andere grote steden en de rest van Nederland, maar ook qua ontwikkeling van het aantal verkochte woningen. De prijzen lopen nog steeds op, maar de verkopen zijn al voor het derde kwartaal achter elkaar lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook in Utrecht is de toename van de verkopen minder sterk dan elders. In Rotterdam, Den Haag en de rest van Nederland is de toename van het aantal transacties nog fors hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel