nieuws

DTZ Zadelhoff grootste verhuurmakelaar bedrijfsruimte

Transacties

Overname of geen overname, in het jaar waarin DTZ Zadelhoff zijn zelfstandigheid verloor was het de grootste
verhuurmakelaar voor bedrijfsruimten.

DTZ Zadelhoff grootste verhuurmakelaar bedrijfsruimte
Betaalbaarshoppen.nl huurde 5.775 m2 bedrijfsruimte en 542 m2 kantoorruimte aan de Newtonstraat 6 in Ede. DTZ Zadelhoff trad op namens verhuurder Prodelta.

De marktleider staat bovenaan de landelijke ranglijst van makelaars op basis van verhuur van bedrijfsruimte. Het klinkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Vastgoedmarkt volgde voor de toedeling van bedrijfsruimte- transacties van het overgenomen DTZ Zadelhoff dezelfde lijn als in het segment kantoren. Transacties vanaf de overname per 15 november kwamen op het conto van Cushman & Wakefield, de nieuwe eigenaar. (Zie ook pagina 38.) Ondanks die handicap was DTZ Zadelhoff in 2016 met afstand de grootste verhuurmakelaar van bedrijfsruimten in Nederland.

Vastgoedmarkt becijferde voor DTZ Zadelhoff een totaal van 386.500 m2 aan verhuurtransacties voor bedrijfsruimten. Er gaapt een gat van 66.000 m2 met de nummer twee. Dat is Dynamis, met 320.500 m2. Op nog grotere afstand volgen de Angelsakische vastgoedadviseurs JLL met 227.500 m2 en CBRE met 206.500 m2.

Straatlengte voorsprong

Zonder de overname was het totaal van DTZ Zadelhoff veel hoger geweest. Tussen 15 november en 31 december 2016 werd voor 85.500 m2 aan bedrijfsruimtetransacties gerealiseerd door medewerkers en vanuit de kantoren van het overgenomen DTZ Zadelhoff. Vooral de vestigingen Zwolle en Arnhem timmerden aan de weg, elk met een totaal van 22.000 m2 in de laatste anderhalve maand van het jaar. De filialen Utrecht en Breda deden ieder een duit in het zakje met totalen van 16.500 m2 en 12.000 m2.

De 85.500 m2 aan bedrijfsruimtetransacties van DTZ Zadelhoff vanaf 15 november schroefden het totaal van Cushman op. Met 186.000 m2 eindigde de Angelsakische vastgoedadviseur op de zesde plaats van de landelijke ranglijst. De nieuwe eigenaar van DTZ Zadelhoff staat pal achter Raimond Weenink Bedrijfsmakelaardij (189.000 m2).

Als de transactieactiviteit uit 2016 maatgevend is, eindigt Cushman & Wakefield in 2017 bovenaan met een straarlengte voorsprong op Dynamis. In 2016 waren het nog zelfstandige DTZ Zadelhoff en Cushman & Wakefield samen goed voor ruim 570.000 m2 aan verhuurtransacties in het segment bedrijfsruimten. Dat is een kwart miljoen vierkante meter meer dan nummer twee Dynamis.

Rotterdam en Brabant

Met de overname heeft Cushman & Wakefield zich op de verhuurmarkt voor bedrijfsruimten zichtbaar versterkt in de regio’s Rotterdam en Zuid. De overgenomen vestiging van DTZ Zadelhoff in Rotterdam was in 2016 goed voor 92.000 m2 aan verhuurtransacties. Daarvan viel 48.000 m2 in de regio Rotterdam. De concurrentie in en rond de Maasstad bestond vooral uit Ooms Makelaars (Dynamis, 38.000 m2), JLL Rotterdam (18.500 m2) en De Mik Bedrijfshuisvesting (13.000 m2).

Nog eens 44.000 aan verhuurtransacties werd door DTZ Zadelhoff Rotterdam tot stand gebracht in de regio West. Het filiaal haalde daarmee een derde plek in die regio. De top 5 in West werd volgemaakt door Basis Bedrijfshuisvesting Alphen aan den Rijn (52.500 m2), CBRE Amsterdam (45.000 m2), Ooms Makelaars (Dynamis, 31.000 m2) en Kuijs Reinder Kakes (Dynamis, 28.500 m2).

Het veld in de regio Zuid wordt opgeschud. De DTZ Zadelhoff-vestigingen Breda, Den Bosch en Eindhoven brachten namens verhuurders voor in totaal 172.500 m2 aan gebruiksstransacties tot stand. In de top 10 voor de regio Zuid bezetten de Brabantse filialen de derde, zesde en zevende plaats. Met het totaal van Cushman & Wakefield erbij komt de score op 250.000 m2. Als de krachtsverhoudingen uit 2016 maatgevend zijn voor 2017, kan Cushman & Wakefield in het zuiden serieus partij bieden aan Raimond Weenink Bedrijfsmakelaars (189.000 m2). JLL Eindhoven (57.000 m2) en CBRE Eindhoven (56.500 m2) komen dan in de schaduw te staan.

Met DTZ Zadelhoff Zwolle heeft Cushman & Wakefield een vestiging die in 2016 voor 62.500 m2 aan verhuurstransacties tot stand bracht in Noord-Oost. Het is goed voor een tweede plek in die regio. Net achter CBRE Eindhoven (62.500 m2, het verschil valt weg in de afronding) maar ruim voor Uniek Bedrijfsmakelaars (45.500 m2 en Boers&Lem Vastgoedconsultants (45.500 m2).

Verantwoording

Vastgoedmarkt baseert zich bij de samenstelling van de ranglijsten op de bij het onderzoeksteam gemelde gebruikstransacties voor kantoor- en bedrijfsruimten in vierkante meters in de periode 1 januari 2016 tot en met 31 december 2016 door makelaarskantoren in Nederland en transacties die zijn verzameld door het onderzoeksteam. Onderhuur, kortlopende huurcontracten, contractverlengingen, sale-and-lease-backtransacties en koop voor eigen gebruik worden meegenomen in dit onderzoek. Bij vergelijking van de door Vastgoedmarkt samengestelde ranglijsten met die van andere onderzoeksteams moet hiermee rekening worden gehouden.
Bij het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen verhuur- en aanhuurbemiddeling. Als er meer dan één bemiddelende partij is, dan wordt het aantal meters naar evenredigheid toebedeeld. Wanneer er bijvoorbeeld drie verhuurmakelaars bij één transactie zijn betrokken, wordt het metrage door drieën gedeeld. Was er bij dezelfde transactie één aanhuurmakelaar betrokken, dan telt het volledige metrage mee voor die aanhuurmakelaar.
Van samenwerkende kantoren, zoals onder meer Dynamis, IBG Makelaars en kantoren met verschillende vestigingen, zoals DTZ Zadelhoff, JLL, MVGM Bedrijfshuisvesting en CBRE, is in de landelijke ranglijst het totaal van deze kantoren als uitgangspunt genomen (zie overzicht voor vestigingen). Bij de overige ranglijsten wordt de positie van de individuele kantoren weergegeven. Bij de opstelling van de regionale ranglijsten is de gemeente waarin de transactie plaatsvond bepalend, niet de gemeente waarin het makelaarskantoor is gevestigd. Als er verschillende vestigingen zijn, staan in de regionale ranglijsten de afzonderlijke kantoren.
Vastgoedmarkt stelt geen jaarlijkse ranglijst samen van beleggings- en winkeltransacties. Evenmin wordt er rekening gehouden met de omzet van de bemiddelende kantoren of de honoreringen. Bij grote opdrachten worden meestal aparte honoreringsafspraken gemaakt met de betrokken makelaar(s) en bij zeer grote beleggingen kunnen die een fractie bedragen van de zogenaamde officiële tarieven. Daarom is de omzet niet vast te stellen.

Auteur: Peter Hanff
Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van april 2017.

Reageer op dit artikel