nieuws

Eindgebruiker wil Amsterdams kantoor

Transacties

De populariteit van Amsterdamse kantoren onder eindgebruikers is gegroeid. Alleen al in het vierde kwartaal van 2016 lag de opname in de hoofdstedelijke regio hoger dan het jaartotaal van iedere andere Nederlandse regio.

Eindgebruiker wil Amsterdams kantoor
Booking.com kocht voor eigen gebruik een kantoor van 63.500 m2 op het Oosterdokseiland.

Dat heeft Vastgoedmarkt becijferd. De opname van kantoorruimte in Amsterdam steeg in 2016 met 91.200 m2 (31 procent) naar 383.500 m2. Dat kwam vooral door een druk vierde kwartaal waarin de opname in de regio Amsterdam uitkwam op 192.400 m2. Daarvan komt één derde op het conto van Booking.com. De organisatie achter het reisportaal kocht voor eigen gebruik een kantoor van 63.500 m2 op het Oosterdokseiland.
Met de opnamegroei van 31 procent gaat Amsterdam in tegen de landelijke trend. Van de zestien regio’s lieten er tien een daling van de kantooropname zien en zes een stijging. Voor heel Nederland bleef de opname stabiel op 1,3 miljoen vierkante meter. Het aandeel van de regio Amsterdam in de totale Nederlandse kantooropname steeg van 23 procent in 2015 naar 30 procent in 2016.
Van de andere regio’s bleef Noord-Brabant gemeten naar kantooropname het minst ver verwijderd van Amsterdam. De jaaropname van kantoor in de zuidelijke provincie steeg met 51.000 m2 naar 188.000 m2. Dat is iets lager dan de kantooropname in Amsterdam in het vierde kwartaal. En het is ongeveer de helft van de jaaropname van kantoren in de hoofdstedelijke regio. De regio Rotterdam verloor terrein op de Nederlandse kantorenmarkt. De jaaropname in de Maasstad, Schiedam en Capelle aan den IJssel daalde met 36 procent naar 123.900 m2. Het marktaandeel van de regio Rotterdam zakte van 15 procent in 2015 naar 10 procent. Dat is wel meer dan het marktaandeel van de regio Den Haag. Dat zakte van 7 naar 6 procent.

Zie ook de februari-editie van Vastgoedmarkt, die 23 februari verschijnt. (PH)

Reageer op dit artikel