nieuws

Nieuw museum op Museumplein Amsterdam

Transacties

Cobraspen Vastgoed verhuurt Villa Alsberg in Amsterdam aan Lionel Gallery. De nieuwe huurder gaat een kunstmuseum huisvesten in het 1.245 m2 grote pand.

Nieuw museum op Museumplein Amsterdam

De villa staat naast het Van Gogh Museum op het Museumplein. Het nieuwe museum wordt het Moco Modern Contemporary Museum gedoopt en wordt op 9 april 2016  geopend. Het herbergt werken van onder meer Banksy en Andy Warhol.

Cobraspen Vastgoed kocht Villa Alsberg in 2007 op voorspraak van Monumentenzorg, restaureerde het pand en maakte er een prestigieuze kantoorvilla van. Cobraspen hield zich bij de restauratie aan de originele bouwtekeningen van Cuypers en viel hierbij terug op fotomateriaal uit het Amsterdamse Stadsarchief. Voor de villa zijn zo ruim driehonderd glas-in-loodpanelen gereproduceerd en gerestaureerd op basis van het originele fotomateriaal. Ook zijn de originele muurschilderingen tijdens de restauratie handmatig teruggebracht met penselen en sjablonen. 

Villa Alsberg werd in 1904 door architect Eduard Cuypers ontworpen en is vernoemd naar de oprichter van het bank- en effectenbedrijf Alsberg, Goldberg & Co,  Siegmund Alsberg. Hij liet het pand aan het begin van de twintigste eeuw bouwen. De villa in Engelse landhuisstijl bestaat uit vijf verdiepingen en vergaarde aan het begin van deze eeuw de status van rijksmonument. Het was één van de eerste bewoonde panden aan het plein. De weduwe van Alsberg heeft vermoedelijk tot haar dood in 1939 in de villa gewoond.

Eduard Cuypers was de neef van de beroemde architect Pierre Cuypers, die onder meer het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam ontwierp. 

Reageer op dit artikel