nieuws

Hoge Raad naar 15.000 m2 nieuwbouw Den Haag

Transacties

De Hoge Raad der Nederlanden is vanaf 1 maart gevestigd aan Korte Voorhout 8 in Den Haag. De nieuwbouw vervangt de huidige huisvesting aan Kazernestraat 52 en Lange Voorhout 7 en 34 in Den Haag.

Dat bericht eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf. Het gebouw tegenover het ministerie van Financiën heeft een bruto-vloeroppervlakte van 15.000 m2 verspreid over zes verdiepingen. Het bevat kantoren, twee rechtszalen en een ondergrondse parkeergarage. Door de huisvesting in één pand kan efficiënter worden gewerkt, aldus het Rijksvastgoedbedrijf. De Hoge Raad is de hoogste Nederlandse straf-, belasting- en civiele rechter. De nieuwbouw, die sereniteit en waardigheid uitstraalt, staat symbool voor het instituut dat de Hoge Raad is en de positie die hij vervult in de Nederlandse samenleving.

‘Net als de Hoge Raad is het gebouw – met zijn natuurstenen sokkel – verankerd in de maatschappij. In de sokkel is het openbare deel van de Hoge Raad opgenomen. Erboven verrijst een transparante fijn gelijnde kap. Dit ensemble symboliseert de soevereiniteit van de rechterlijke macht. In het glazen volume liggen de drie ‘huizen’ van de Hoge Raad: het huis van de raad, het huis van het parket en het gemeenschappelijke huis van restaurant, bibliotheek en cluster van de president en de procureur-generaal’, aldus de eigenaar.

Het nieuwe onderkomen van de Hoge Raad is via een publiek-private samenwerking tot stand gekomen. Het contract voor Poort van Den Haag omvat het ontwerp, bouw, financiering, beheer en onderhoud van het gebouw voor een periode van dertig jaar. Dit samenwerkingsverband bestaat uit BAM PPP, PGGM , BAM Bouw en Techniek, ISS Nederland en Kaan Architecten. Deze samenwerkingsvorm levert een hoogwaardig en toekomstbestendig gebouw op voor de Hoge Raad. Over de totale contracttermijn zijn er aanzienlijke kostenbesparingen ten opzichte van traditionele bouw en inhuur van dienstverlening.

Reageer op dit artikel