nieuws

Vraaguitval op Haagse kantorenmarkt

regios

De vastgoedmarkt in de regio Den Haag zoekt naar nieuw evenwicht, concludeert Vastgoedmarkt in zijn Trendrapport Den Haag. Tegenover een groot overschot aan kantoren staat een groeiende krapte aan woningen. Aan de keuzes van vastgoedbeleggers valt dat nog niet af te lezen. In kantoren wordt meer belegd dan in woningen.

Vraaguitval op Haagse kantorenmarkt

Minimaal één ding is nog lastiger dan het verhuren van een kantoor dat incourant is en/of op de verkeerde plaats staat. Dat is het verhuren van hetzelfde gebouw ten tijde van vraaguitval. Wie dat wil observeren kan naar de regio Den Haag. De kantooropname daalde er in de eerste helft van 2016 met 51 procent op jaarbasis. Daarmee valt de regio uit de toon. Landelijk heeft de kantoorgebruikersmarkt alweer de stijgende lijn te pakken.

De Haagse kantorenmarkt lijdt pijn, want de overheid gebruikt steeds minder ruimte. Vooralsnog wordt dat niet gecompenseerd door de komst van gebruikers uit andere sectoren. Het gevolg is een steile daling van de opname. Dat geldt vooral voor het Beatrixkwartier. Het beoogde central business district legt het af bij tegen het centrum en de directe omgeving van station Den Haag Centraal.

Ondanks de pijn op de gebruikersmarkt vormen kantoren de grootste beleggingscategorie in de regio. Er ging in 2015 en de eerste helft van 2016 36 procent van de investeringen in zitten. Landelijk was dat 29 procent. Het geplaagde segment winkels was in de regio Den Haag goed voor bijna 30 procent, tegen 19 procent landelijk.

In de woningen zit meer groei dan in de kantoren en winkels. Het Planbureau voor de Leefomgeving voorspelt voor de agglomeratie Den Haag een bevolkingsgroei met 14,4 procent in de periode 2017-2040. De verwachte groei van het aantal huishoudens in de agglomeratie bedraagt 16,6 procent. Toch blijft de sector woningen in Den Haag achter met zijn aandeel in het beleggingstotaal: 33 procent, tegen 36 procent in Nederland.

> Download de complete samenvatting op productie.vastgoedmarkt.nl/trendrapport

Reageer op dit artikel