nieuws

Rotterdam veilt commercieel vastgoed

regios

De komende jaren wil de gemeente Rotterdam al het vastgoed uit haar commerciële portefeuille verkopen. De gemeente wil zich richten op haar kerntaak en behoudt alleen het vastgoed uit haar kernportefeuille: het cultureel, sociaal en onderwijsvastgoed (maatschappelijk vastgoed) en de gemeentelijke kantoren. Aan de traditionele verkoopwijze via makelaars voegt zij daar vanaf september de verkoop via een internetveiling toe. De gemeente wordt in het verkooptraject ondersteund door Fakton uit Rotterdam.

De commerciële portefeuille bestaat voornamelijk uit woningen en winkel(strip)s, veelal ooit aangekocht om op termijn gebiedsontwikkeling mogelijk te maken. 

Dat een gemeente voor zo’n grote verkoopopgave een internetveiling gebruikt, is uniek in Nederland. ‘Voor een deel van de portefeuille lijkt dit voor ons een goede toevoeging aan de bestaande verkoopkanalen, gezien de transparantie, openbaarheid en de aantoonbare marktconformiteit’, aldus Jan Veuger, hoofd vastgoed a.i. van de gemeente. ‘Deze verkoopwijze leent zich uitstekend voor een gestructureerde werkwijze om in een relatief korte periode courant en incourant vastgoed met maximaal bereik van potentiële kopers te verkopen.’

Rotterdam beoogt de komende tijd enkele honderden objecten uit de niet-kernportefeuille te verkopen, bestaande uit zowel transformaties als ‘as-is verkopen’, waarvan laatstgenoemde categorie het leeuwendeel betreft. Deze categorie wordt zowel verkocht via makelaars als via de internetveiling. Vanaf 5 september 2016 gaan de eerste te veilen objecten openbaar online op de website van BOG Auctions (http://www.bog-auctions.com/rotterdam) voor het bedrijfsonroerend goed en Nationale Vastgoedveiling (www.nationalevastgoedveiling.nl) voor de woningen. De feitelijke veiling van deze eerste objecten vindt plaats op dinsdag 18 oktober. Daarna vindt elke 4 weken een veiling plaats met de objecten van dat moment. 

 

Reageer op dit artikel