nieuws

Nieuwbouw Zuid-Limburg verder aan banden

regios

In Limburg staan zo’n 20.000 woningen, 900 winkels en 700 kantoren leeg. Zuid-Limburg gaat de voorwaarden voor nieuwbouw daarom verder aanscherpen.

Dat schrijft De Limburger op basis van een bindend document van Zuid-Limburg. De drie Zuid-Limburgse regio’s hanteren vanaf oktober een uniform beleid bij nieuwbouw. De forse leegstand schreeuwt volgens hen om een daadkrachtige aanpak. Voor elke nieuw te realiseren woning zal een compensatieplicht gelden. Is direct gekoppelde sloop aantoonbaar niet mogelijk – bijvoorbeeld voor particulieren – dan wordt per woning een storting gevraagd van 7 procent van de (toekomstige) WOZ-waarde in een subregionaal sloopfonds.

Een gemeente kan ervoor kiezen om de sloopverplichting over te nemen. Die sloop moet dan wel binnen de raadsperiode worden uitgevoerd.  Lukt dat niet, dan moet een gemeente schrappen  in de bestaande, harde plancapaciteit uit het subregionale woningmarktprogramma. Eén woning toevoegen betekent minimaal vier woningen uit de plancapaciteit schrappen. Vanaf 1 januari 2017 kunnen bovendien alle onbenutte bouwtitels (omgevingsvergunningen) door de achttien Zuid-Limburgse gemeenten worden ingetrokken.

Wie een bouwvergunning op zak heeft, moet binnen een half jaar zijn gestart met de bouw. Anders verspeelt hij zijn recht. Voor het realiseren van woningen in aangewezen, leegstaand winkel-, kantoor- of horecavastgoed in centra en aanloopstraten geldt  een compensatie van minimaal 1 op 2. Permanent wonen in een recreatieverblijf wordt niet meer toegestaan door gemeenten in Zuid-Limburg.

Reageer op dit artikel