nieuws

‘Incourante Haagse kantoren moeten uit markt’

regios

De Haagse kantorenmarkt wordt pas gezond als beleggers afscheid kunnen nemen van de relatief grote incourante voorraad, stelt Bart Meijer. De ceo van MRP zou echter niet aarzelen om nu een nieuwbouwkantoor op een goede locatie in Den Haag te realiseren.

‘Incourante Haagse kantoren moeten uit markt’

Dat betoogt Bart Meijer, ceo van Meijer Realty Partners (MRP), in het Vastgoedmarkt Trendrapport over Den Haag. De Haagse kantorenmarkt heeft volgens hem twee gezichten. ‘Aan de ene kant zijn de problemen aanzienlijk, met een lage instroom van nieuwe gebruikers en grote, bestaande gebruikers – overheden, Shell en KPN – die vertrekken of inkrimpen. Aan de andere kant is er een solide markt met stabiele huurders in goed product op goede locaties.’

De courante markt is volgens hem echter te klein door een gebrek aan nieuwbouw, met een enorme mismatch tussen vraag en aanbod tot gevolg. ‘De stad heeft een grote voorraad verouderde kantoren, terwijl de meeste bedrijven en instellingen alleen in de markt zijn voor modern product. Zowel multinationals als de vele internationale organisaties in Den Haag willen prestigieuze, state-of-the-art kantoren.’

Niet alleen huurders maar ook beleggers hebben steeds minder interesse in gebouwen ouder dan tien jaar, merkt hij op. ‘Het is te duur om die gebouwen aan te passen aan het nieuwe werken, ze zijn niet duurzaam en ontberen moderne faciliteiten. Kantooreigenaren blijven nog altijd hopen op die ene gebruiker, ook al staat hun gebouw al jaren leeg of genereert het een marginale huurstroom. Gebruikers kunnen die eigenaren tegen elkaar uitspelen, met lage huurprijzen en hoge incentives tot gevolg. Gelukkig is een deel van die voorraad getransformeerd. Maar nog steeds vormt die incourante voorraad een blok aan het been van de hele markt.’

Dit laat onverlet dat Meijer als ontwikkelende belegger interesse in de Haagse markt blijft houden. ‘Kansen moet je altijd grijpen. Als MRP een mooie grondpositie kan bemachtigen, zou ik weinig aarzeling hebben daar een nieuwbouwkantoor te realiseren.’ Voor Meijer is het gebied rond Den Haag Centraal de onbetwiste toplocatie voor kantoorgebruikers. Dat verklaart waarom de opname in het Beatrixkwartier relatief laag en het aanbod hoog is. ‘Het Beatrixkwartier moet het vooral hebben van grote bedrijven die veel ruimte nodig hebben. Kleinere bedrijven kiezen voor het stadscentrum of voor kantoorvilla’s net daarbuiten.’

> Download de complete samenvatting van het trendrapport.

Reageer op dit artikel