nieuws

Half oktober bouwstart De Lorentz Leiden Centraal

regios

De bouw van multifunctioneel project De Lorentz kan half oktober van start. De Raad van State heeft de bezwaren van belegger Smitsloo half september verworpen.

Half oktober bouwstart De Lorentz Leiden Centraal

Van Wijnen Projectontwikkeling West realiseert met De Lorentz een gebouwencomplex van 50.000 m2 met woningen, hotel, kantoren en voorzieningen naast station Leiden Centraal. Syntrus Achmea Real Estate & Finance neemt de geplande 167 woningen af. Smitsloo Groep, eigenaar van het witte kantoorgebouw aan het Schuttersveld, is tegen de nieuwbouw. Volgens Smitsloo is de geplande 20.000 m2 kantoorruimte in het project vanwege de forse Leidse kantorenleegstand ongewenst. Bovendien komt zijn gebouw in de schaduw te staan van de hoogbouw.

Los van het verdwenen uitzicht stelt Smitsloo zijn duurzaamheidsmaatregelen niet uit te kunnen voeren. Door de schaduw zullen de geplande zonnepanelen op het dak van het Schuttersveld-kantoor niet meer renderen. De Raad van State heeft de bezwaren echter verworpen. De hoogste bestuursrechter meent dat Leiden alle procedures zorgvuldig doorlopen.

Extra leegstand zal de kantorennieuwbouw niet opleveren, stelde Leiden eerder. De kantoortoren van 16.000 m2 in fase 2 komt er pas als er een huurder wordt gecontracteerd. Smitsloo Groep denkt ondanks de afwijzing recht te hebben op planschade. Door de uitspraak kan Van Wijnen half oktober met de bouw beginnen, hoewel de bouwvergunning van gemeente Leiden nog niet onherroepelijk is. Wethouder Laudy denkt dat de voorbereidende werkzaamheden op 4 oktober na het Leids Ontzet kunnen beginnen. 

Reageer op dit artikel