nieuws

Groen licht voor ‘iconische’ wolkenkrabber Rotterdam

regios

De gemeenteraad van Rotterdam heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling en realisatie van De Zalmhaven met 475 woningen. Dit project omvat een woontoren van 190 meter, geflankeerd door twee geschakelde woongebouwen van 70 meter hoog en mogelijk 7.500 m2 voorzieningen.

Groen licht voor ‘iconische’ wolkenkrabber Rotterdam

Op 8 september heeft de gemeenteraad ingestemd met de komst van het wooncomplex in het Scheepvaartkwartier. De ontwikkelaars van De Zalmhaven, AM en Amvest, zijn verheugd met de toestemming. ‘Wij zijn ons bewust van de bijzondere verantwoordelijkheid die wij hiermee hebben gekregen om dit nieuwe icoon voor de skyline van Rotterdam tot realiteit te maken. Wij zullen dit doen in nauwe samenwerking met de gemeente en alle overige betrokkenen. De Zalmhaven zal met haar verschijningsvorm en verscheidenheid aan functies en voorzieningen een aanwinst zijn voor de stad’, stelt Wilco van den Ban namens de ontwikkelaars.

Het bestemmingsplan staat een maximale bouwhoogte toe van 190 meter. Daarmee wordt dit het hoogste gebouw van Nederland. De geplande 25 meter hoge mast brengt de totale hoogte op 215 meter. AM en Amvest denken eind 2017 met de bouw te kunnen beginnen, licht een woordvoerder toe. De komende tijd werken ze aan het definitieve ontwerp. Eind dit jaar vragen ze de benodigde ontheffingsvergunning aan. De geplande bouwtijd zal zo’n drie jaar bedragen. Dat betekent een opleverdatum van eind 2020.

In dit tijdpad is al rekening gehouden met een eventuele gang naar de Raad van State. Ook al hebben AM en Amvest de plannen na gesprekken in 2008 met bezorgde buurtbewoners in 2011 aangepast, nog steeds zijn er tegenstanders van het hoogbouwproject. Na de Markthal, het Centraal Station en De Rotterdam is Zalmhaven een nieuw icoon aan de skyline van Rotterdam, menen AM en Amvest. Het woningproject komt in het populaire Scheepvaartkwartier, tussen de Gedempte Zalmhaven en de Houtlaan, wordt gerealiseerd.

In de toren komen 260 appartementen. In de lagere gebouwen, die deels aan het nieuw in te richten openbare park aan de Gedempte Zalmhaven liggen, komen 180 appartementen en 35 eengezinswoningen. Er komen zowel koop- als huurwoningen in het project. De exacte verdeling is afhankelijk van de markt, maar zal ongeveer 50/50, 60/40 of 40/60 zijn, aldus de woordvoerder. Amvest heeft als institutionele woningbelegger het eerste recht van koop. Daarnaast komt er een grote gedeelde daktuin voor bewoners, een parkeergarage en mogelijk een publiek toegankelijk uitkijkplatform met eersteklas uitzicht over Rotterdam.

Bovendien is binnen het bestemmingsplan ruimte voor 7.500 m2 aan kantoor- en commerciële voorzieningen. De woontoren van 215 meter werkt als verbindend element tussen het Scheepvaartkwartier en de Kop van Zuid. Zo wordt een brug geslagen tussen de noord- en zuidzijde van de stad. Twee internationaal bekende Nederlandse architectenbureaus werken aan dit project. De toren is een ontwerp van Diederik Dam van Dam & Partners Architecten. De lagere, ranke woongebouwen zijn ontworpen door Kees Kaan van Kaan Architecten.

Uitgangspunt van de ontwerpen is dat de onderste verdiepingen van de verschillende gebouwen levendigheid toevoegen aan het straatbeeld. Zo komen er in de plint de voordeuren van de stadswoningen en de entrees van de appartementen, naast de mogelijke entrees van de kantoren en de commerciële voorzieningen. De terrassen en balkons worden aan de straat- en parkzijde gerealiseerd. Dit alles zal de levendigheid en beleving van het gebied aan de Houtlaan en de Gedempte Zalmhaven verder versterken. (MvL) 

Reageer op dit artikel