nieuws

Den Haag maakt vaart met nieuwe woningprojecten

regios

Den Haag verwacht in 2017 ongeveer 116 miljoen euro te investeren in stadsvernieuwing en bouwgrondexploitaties tegen een opbrengst van bijna 86 miljoen euro. Het stadsbestuur gaat volgend jaar uit van ruim 3.000 aanvragen voor (woning)bouwvergunningen.

Den Haag maakt vaart met nieuwe woningprojecten

Dat blijkt uit de begroting van 2017 die het Haagse stadsbestuur op 13 september heeft gepresenteerd. In de meeste gevallen gaat het om woningprojecten met een bouwsom tot 250.000 euro. In totaal starten in 2017 zo’n tachtig (nieuwe) projecten. Al bekende projecten zoals Norfolkterrein en Koningin Julianaplein leveren vele honderden nieuwe woningen op. Uit een nieuw projectenoverzicht van alle stadsdelen blijkt de bouwstart van nog een kleine 2.000 woningen aanstaande.

Het gaat niet alleen om woningprojecten. Zo wordt de Amerikaanse ambassade aan Lange Voorhout 102 in 2017 overgedragen aan de gemeente. De aanbestedingsprocedure wordt dat jaar afgerond, waarop de verbouwing van het gebouw tot een museum en hotel kan beginnen.  De Kosovo Rechtbank komt in het oude Europol-gebouw aan Raamweg 47. Dit gebouw wordt daarvoor in 2017 gerenoveerd en uitgebreid. In Leidschenveen-Ypenburg verleent de gemeente naar verwachting dit najaar de vergunning voor de bouw van een multiplex-bioscoop in deelplan 26. De bouw van de bioscoop staat op de rol voor 2017.

Een kleine greep uit de meest in het oog springende nieuwe woningprojecten. Megastores-eigenaar MRP start in 2017 met de bouw van een nieuwe entree op de hoek van de Van der Kunstraat met het Leeghwaterplein en een woontoren met 120 woningen en commerciële activiteiten op de begane grond.  Vanwege de bouw van 580 studentenwoningen aan de andere kant (Vijverhof) wordt het Leeghwaterplein vernieuwd. Aan de nabijgelegen Neherkade/Gemaalstraat is al een wooncomplex met ruim 500 woningen voor studenten/starters in aanbouw.

In 2017 wordt een begin gemaakt met de gefaseerde uitvoering van het particulier initiatief Walldorp Triple langs het spoor aan de Waldorpstraat ter hoogte van de Megastores. In de langgerekte strook komen drie woontorens met 800 woningen en een plint met voorzieningen. Den Haag verwacht in 2017 ook de transformatie van het grote Belastingkantoor aan het Stationsplein bij HS, terwijl de woningen in het Kleine Belastingkantoor in 2017 worden opgeleverd. Op de kavel Jongeneel (hoek Loosduinsekade/ Monstersestraat) in de wijk Transvaal start in 2017 de bouw van 128 woningen, 162 parkeerplaatsen en 3.400 m2 bedrijfsruimten.

In het gebied rond het World Forum begint naar verwachting de herontwikkeling van de Toren van Oud naar 36 short-stay appartementen. Ontwikkelingscombinatie Wateringse Veld gaat 300 woningen realiseren onder de noemer proeftuin duurzaamheid. In 2017 worden naar verwachting in Vroondaal Zuid en Noord 140 kavels uitgegeven aan verschillende ontwikkelaars. (MvL)

Reageer op dit artikel