nieuws

Amsterdamse hotelmarkt nog ongevoelig voor onrust

regios

In de regio Amsterdam & Schiphol is de gemiddelde kamerprijs steeg met ruim 5 procent van 118 naar 124 euro. Op Schiphol daalden de hotelprijzen. Bovendien wacht hotels op de luchthaven in 2017 mogelijk een forse daling van de bezettingsgraad.

Amsterdamse hotelmarkt nog ongevoelig voor onrust

Dat blijkt uit het Hosta 2016-rapport van Horwath HTL. De gemiddelde bezettingsgraad in de regio Amsterdam & Schiphol is in 2015 gegroeid van 80,6 naar 80,8 procent. Zowel de bezettingsgraden als de gemiddelde kamerprijzen zijn in Amsterdam aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. Binnen Amsterdam daalde de bezettingsgraad van de driesterrenhotels licht, terwijl de bezettingsgraad in de vier- en vijfsterrenhotels is gestegen.

De gemiddelde kamerprijzen stegen in Amsterdam met 10 procent in het driesterrensegment, met 12 procent in het viersterrensegment en met 11 procent in het vijfsterrensegment. In en om Schiphol steeg de bezettingsgraad eveneens, maar daalde de gemiddelde kamerprijs met 6 procent. De vooruitzichten voor de regio Amsterdam & Schiphol zijn eveneens voorzichtig. De bezettingsgraad zal naar verwachting blijven stijgen tot 82,6 procent in 2016, maar dan mogelijk dalen tot 80,9 procent in 2017. De gemiddelde kamerprijs zal naar verwachting wel blijven stijgen, tot 125 euro in 2016 en 130 euro in 2017.

Internationaal is Amsterdam een van de weinige steden die het zo goed doet. Uit cijfers van STR blijkt dat de bezettingsgraad en de gemiddelde kamerprijs in het eerste halfjaar van 2016 opnieuw zijn gestegen. Steden als Parijs en vooral Brussel laten een sterke daling zien van bezettingsgraden en/of kamerprijzen, als gevolg van de recente terroristische aanslagen in die steden. Ook in Londen is de bezettingsgraad gedaald. De gemiddelde kamerprijs is daar uitgedrukt in ponden nog wel gestegen, maar door de sterk gedaalde valutakoersen komen de prijzen uitgedrukt in euro’s 9 procent lager uit.

In Berlijn zijn de bezettingsgraden en kamerprijzen nog wel gestegen, maar met veel lagere groeicijfers dan in Amsterdam. Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat in de meeste Nederlandse steden het hotelaanbod de afgelopen jaren sterk is gegroeid, maar dat deze groei goed is opgevangen door de markt. De groei van het aantal hotelkamers in steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven lag de afgelopen vijf jaar tussen 27 en 51 procent.

De bezettingsgraad in elk van deze steden is in dezelfde periode echter gestegen of vrijwel stabiel gebleven, terwijl ook de gemiddelde kamerprijzen in de meeste steden zijn gestegen. Dit geeft aan dat het nieuwe hotelaanbod in deze periode opgenomen is in de markt. Een uitzondering vormt Rotterdam, waar door een zeer snelle aanbodgroei de bezettingsgraad in deze periode met drie procentpunten is gedaald. Een andere opvallende uitzondering is Maastricht, waar de afgelopen vijf jaar door het strenge vestigingsbeleid geen groei in het aanbod is geregistreerd. Ook hier zijn zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs gestegen. (MvL)

Reageer op dit artikel