nieuws

Zonnepanelen op mega-dak dc Vomar

regios

In Alkmaar is begonnen met de plaatsing van ruim 4.000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum van Vomar Voordeelmarkt. Het betreft een oppervlakte van 18.000 m2.

Zonnepanelen op mega-dak dc Vomar

Het project wordt naar verwachting eind oktober afgerond. De kosten bedragen 1,3 miljoen euro. De panelen wekken jaarlijks 1 miljoen kilwattuur stroom op. Dat is genoeg om meer dan 300 eengezinswoningen gedurende één jaar van energie te voorzien.

Vanuit het op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar gelegen distributiecentrum worden in het werkgebied tussen Den Helder, Noordwijk, Almere en Utrecht 65 winkels bevoorraad. Het enorme gebouw (totaaloppervlakte 41.000 m2) vormt een essentiële schakel in de bedrijfsvoering van het bedrijf dat met 5.500 medewerkers wekelijks 750.000 klanten bedient. Het complex omvat ook een bakkerij, retourcentrale en slagerij.

Toen duidelijk werd dat de dakbedekking aan vernieuwing toe is, besloot Vomar zonnepanelen te plaatsen. Op piekmomenten gaan die rechtstreeks energie aan het distributiecentrum leveren. Het project wordt ontwikkeld door Hoorne Vastgoed (een zusterbedrijf van Vomar Voordeelmarkt). MEC uit Bodegraven. Geotherm Energy Systems uit Bunschoten is de uitvoerende partij.

Het betreft alleen al door de omvang een uitdagend project, zegt algemeen directeur Aart van Haren van Vomar: ‘We gaan er met betrokken partijen op een duurzame manier het beste van maken. De plaatsing van zonnepanelen heeft een positieve invloed op onze prijsstelling en ook op het milieu, dat minder wordt belast.’

Reageer op dit artikel