nieuws

Utrecht ijvert voor meer nieuwbouw corporaties

regios

De gemeente Utrecht is in gesprek met woningcorporaties om de productie van sociale huurwoningen de komende twee jaar op te schroeven van 1.200 naar 1.800.

Dat zegt de Utrechtse wethouder Paulus Jansen tegen weekblad Cobouw. ‘Het betekent dat wij goede locaties voor corporaties moeten vinden. Soms is dat best lastig, omdat marktpartijen meer geld bieden.’ Utrecht heeft een grote behoefte aan goedkope woningen doordat veel huishoudens niet terecht kunnen op de koopmarkt en in de vrije sector. Ook heeft de stad woningen nodig voor vluchtelingen met een verblijfstatus. In het interview zegt Jansen verder dat Utrecht een beetje meer op Parijs moet gaan lijken, met meer ‘miniappartementjes’ en woontorens tot zes lagen hoog.

De SP’er gelooft vooral in verdichting van de binnenstad. Ontwikkelaars die in het gebied Rijnenburg ten Zuiden van de A12 willen bouwen, hebben voorlopig pech gehad. ‘Er zijn plannen voor 7.000 woningen, maar voor ons hoeft dat voorlopig niet. Bouw eerst Leidsche Rijn maar af.’ Jansen is ook kritisch ten aanzien van minister Blok. De wethouder vindt het onbegrijpelijk dat Blok hogere huren voor kleinere woningen toestaat. ‘Hij wil daarmee de markt aanjagen, maar de markt is al overspannen.’

Reageer op dit artikel