nieuws

Rabobank vordert bijna 200 miljoen in bankroet Megahome

regios

De curator van de vorige maand failliet verklaarde projectontwikkelaar Megahome uit Almelo zegt met 77 dossiers voor een titanenklus te staan. Rabobank Midden-Twente in Hengelo is met een vordering van 197 miljoen euro de grootste schuldeiser.

Rabobank vordert bijna 200 miljoen in bankroet Megahome

Dat zegt curator Jan van der Hel tegen dagblad Tubantia. Megahome en drie vennootschappen werden gedurende de maand juli failliet verklaard na verzoeken daartoe van gemeente Emmen en een lokale Rabobank. Het ontwikkelingsbedrijf van Willy Welles uit Zenderen verkeert al acht jaar in de problemen door grootschalige aankopen van landbouwgrond eind vorige eeuw. De ambitie om er woningen te realiseren bleek vanaf de financiële crisis in 2008 onhaalbaar. Meest in het oog springende echec was het plan van Megahome om ruim 1.200 woningen in Emmen te bouwen.

De relatie van Megahome met Rabobank Midden-Twente stond al sinds 2009 ernstig onder druk. De eigenaar van het in problemen verkerende bedrijf keerde destijds 18 miljoen euro dividend uit aan zijn familie. Doordat Welles bleef weigeren meer zekerheden aan zijn financier te geven, trok de regionale Rabobank in 2012 de kredietlijn in. Sindsdien hebben Rabobank en andere schuldeisers honderden kavels van Megahome geveild. De curator wil de kavelverkoop doorzetten en de aandelen in een aantal commanditaire vennootschappen met bouwbedrijven aan de hoogste bieder overdoen.

Een andere schuldeiser is Vesteda. De woningbelegger en -ontwikkelaar leende Megahome zes jaar geleden 17 miljoen euro voor de aankoop van bouwgrond in Emmen. De gemeente Emmen claimt nog 1,4 miljoen euro aan niet betaalde facturen, rente en schadevergoeding. Rabobank Midden-Twente, dat 197 miljoen van Willy Welles eist, is nog verwikkeld in een rechtszaak. Nadat de bank in 2012 de kredietkraan dichtdraaide, hevelde Megahome zijn activiteiten en personeel over naar het nieuwe bedrijf Nebo Vastgoed. De rechtszaak hiertegen heeft Rabobank bij rechtbank Almelo weliswaar gewonnen, maar het beroep van Welles loopt nog. (MvL)

Reageer op dit artikel